'MR ve tomografi fiyatları düştü'

Güncelleme Tarihi:

MR ve tomografi fiyatları düştü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 11:46

Sağlık Bakanı, bakanlığa bağlı hastanelerde bilgisayarlı tomografi cihazı sayısının 356'ya, MR cihazının da 234'e çıktığını bildirdi.


DSP Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı'nın yazılı soru önergesini yanıtlayan Akdağ, Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler için yüzde 1 oranında Hazine kesintisi yapılırken, üniversite hastanelerinde bu kesintinin yüzde 5 olarak uygulandığını kaydetti.

Bunun nedenlerini açıklayan Bakan Akdağ, Sağlık Bakanlığı hastanelerine, 2006'dan bu yana bütçe uygulaması kapsamında, kestikleri faturanın ortalama yüzde 85'i tutarında ödeme yapılıyorken, üniversite hastanelerine, verdikleri hizmet karşılığı kesilen faturanın tamamının ödendiğini ifade etti.

Üniversite hastanelerinde yatan hastalar için uygulanan cerrahi paket ücretleri ve dahili hastalar için laboratuvar ve görüntüleme ücretlerinin de devlet hastanelerine göre yüzde 10 daha fazla uygulandığını belirten Akdağ, Sağlık Bakanlığı hastanelerine, genel bütçeden tıbbi malzeme ve ilaç giderleri için pay ayrılmadığını bildirdi.

Recep Akdağ, ileri teknoloji gerektiren hizmet alımlarının yıllara yaygın olarak yapılmasının Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde olduğu gibi üniversite hastanelerinde de maliyetleri düşüren, verimliliği artıran ve vatandaşın ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetini zamanında almasını sağlayan iyi bir işletmecilik uygulaması olduğunu kaydetti.

Bu uygulamanın sağlık hizmeti sunan kamuya ait hastaneleri mali olarak rahatlatan, yatırım maliyeti yüksek olan tıbbi cihazların hiç bir yatırım maliyeti gerektirmeden teminini sağlayan bir yöntem olduğunu belirten Akdağ, 2002'de Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 121 olan bilgisayarlı tomografi cihazının 2009'da 356'ya, 18 olan MR cihazının da 234'e çıktığını ifade etti.

Film çektirmek için, 6 ay 1 yıl olan bekleme sürelerinin 1-2 güne kadar düşürüldüğünü ifade eden Akdağ, “Aynı şekilde, 2002'de 2009 yılı fiyatlarıyla 183 lira olan MR çekim ücreti 2009 yılında 72 liraya, 172 lira olan bilgisayarlı tomografi çekim ücreti de 59 liraya düşürülmüştür” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!