Motorine AB ayarı geliyor

Güncelleme Tarihi:

Motorine AB ayarı geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 09:24

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), AB’ye uyum çerçevesinde 1 Temmuz 2008 itibarıyla motorin ve benzin türlerinde değişikliğe gitme kararı aldı.

Benzin ile bazı motorin türlerinin özelliklerine tanınmış muafiyetler sona erecek. Muafiyetlerin kaldırılmasıyla birlikte, Türkiye’de dolaşımda bulunan benzin ve motorin türlerinin kalitesi, AB’de dolaşımda bulunanlarla uyumlu hale getirilecek. Farklı kükürt düzeylerindeki motorinleri ayrıştırmak ihtiyacı nedeniyle kullanılan 50, 1000 ve 7000 gibi sayısal ifadelerin kullanımına son verilecek.

EPDK, yürürlüğe konulan teknik düzenlemeler kapsamında, 1 Temmuz 2008 itibarıyla motorin ve benzin türlerinde değişikliğe gidileceğini duyurdu. Buna göre; “Motorin 50” resmi ismi “Motorin”e, “Motorin 1000” ismi “Kırsal Motorin”e dönüşecek. “Motorin 7000” dolaşımdan kaldırılacak. Benzin ile bazı motorin türlerinin özelliklerine tanınmış bazı muafiyetler sona erecek.

AB KALİTESİNE GEÇİŞ

Muafiyetlerin kaldırılmasıyla birlikte, Türkiye’de dolaşımda bulunan benzin ve motorin türlerinin kalitesi, AB’de dolaşımda bulunanlarla uyumlu hale getirilecek. Tanınan geçiş döneminde farklı kükürt düzeylerindeki motorinleri ayrıştırmak ihtiyacı nedeniyle kullanılan 50, 1000 ve 7000 gibi sayısal ifadelerin kullanımına da son verilecek.

Akaryakıtların kalitesinin yükseltilmesi çalışmalarında birinci evre olan “Motorin 2000”den “Motorin 1000”e geçiş süreci, yılbaşında stoklarda kalan Motorin 2000’in, Motorin 7000 olarak piyasaya arzına imkan tanınması suretiyle tamamlandı. İkinci evrede yapılacak dönüşüm için EPDK sektör temsilcilerine dönük uyarılarda bulundu. Yeni dönem için EPDK’nın dikkat çektiği noktalar şöyle:

MUAFİYETLER SONA ERİYOR

-1 Temmuz 2008 tarihi itibarıyla, muafiyetleri sona erecek özellikler; motorin türlerinde kükürt, yoğunluk, damıtma ve setan olacak. Benzin türlerinde ise kükürt, aromatikler, benzen ve uçuculuk özellikleri olacak.

-1 Temmuz 2008 itibarıyla, “Motorin 7000” ile yenilenen teknik özellikleri karşılamayan benzin ve diğer motorin türlerinin hiçbir depoda (kullanıcı depoları hariç) bulundurulmaması ve her ne şekilde olursa olsun piyasa faaliyetine konu edilmemesi gerekecek.

MOTORİN 7000 TASFİYE EDİLECEK

-Aynı tarihte, stoklarında sözkonusu benzin ve motorinleri bulunduran kişilerin bu maddeleri; ticari mutabakat sağlanması halinde, rafinerilere; Çevre Mevzuatı kapsamında gerekli izinlerin alınması halinde atık bertaraf tesislerine uzlaşılan bedeli karşılığı teslim ederek tasfiye etmeleri veya ihraç etmeleri gerekecek.

-Muafiyet kapsamındaki benzin ve motorin türlerinin dolaşımı 1 Temmuz 2008 tarihine kadar yapılabilecek ise de, bu akaryakıtları yeniden satış veya kullanıcıya satış amacıyla temin edecek kişilerin, satıcıların ibrazla yükümlü oldukları “analiz raporlarını” incelemelerinin ve 1 Temmuz 2008 tarihinde uygunsuz akaryakıtları stoklarında bulundurmamak için gerekli önlemleri alacaklar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!