Montrö’nün ihlal edilmemesi önemli

Güncelleme Tarihi:

Montrö’nün ihlal edilmemesi önemli
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2008 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan, sıcak çatışmanın mutlak bir kazananı olmadığını belirterek, Kafkaslarda barışın bozulmasının, küresel barış ve istikrar açısından ağır sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Halkın "Ramazan’ı da da kutlayan" Erdoğan, Ulusa Sesleniş konuşmasında, şu mesajları verdi:

Tehlikeli tırmanış

Ne yazık ki, bölgede yeni bir sıcak çatışma ortaya çıktı. İlgili aktörlerin gidişatı zamanında fark ederek çatışmayı önleyememiş olmaları üzücüdür. Bu tehlikeli tırmanış, sadece bölgemizde barış ve istikrarı tehdit etmemekte, aynı zamanda küresel düzen için de çok ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. En azından bundan sonra tarafların aklı selim ve basiretle diplomatik bir çözüm üretmeleri için Türkiye olarak sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz.

Kazanan olmaz

Uluslararası ilişkilerde kimse kazancını başkasının kaybında aramamalıdır. Esasen hiçbir sıcak çatışmanın mutlak kazananı da yoktur. Derin bir tarihe sahip ihtilafları kışkırtacak şekilde Kafkaslarda barış ve istikrarın bozulması, küresel barış ve istikrar açısından da çok ağır sonuçlar doğuracaktır. Tüm tarafları, az ya da çok herkesin kaybedeceği, herkesin bedel ödeyeceği çatışmacı bir güç yarışından kaçınmaya, bunun yerine, herkesin kazançlı çıkacağı, işbirliğine dayalı bir rekabete davet ediyoruz. Deniz yoluyla boğazlar üzerinden Gürcistan’a insani yardım sevkiyatının da Karadeniz’de yeni gerilimlere yol açmadan tamamlanmasını bekliyoruz. Bu aşamaya kadar olduğu gibi bundan sonra da Montrö Anlaşması’nın getirdiği sınırlamalara harfiyen riayet edilmesi büyük önem taşıyor. Anlaşmanın her hangi bir şekilde ihlal edilmemesini hassasiyetle takip ediyoruz.

Bayram kutlaması

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri günü dolayısıyla, Atatürk Kültür Merkezi hipodromunda tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, bakanlar ve davetliler katıldı. Gül ve Erdoğan hipodromdaki törenlere gelişte tokalaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!