Modada askeri darbe

Güncelleme Tarihi:

Modada askeri darbe
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2001 00:00



Simten DANIŞMAN
Haberin Devamı

Amerikalıların ‘‘orta sınıf akımı’’ olarak kabul ettiği asker modası komando desenini önüne katıp hızla hayatımıza girdi. Semiramis Pekkan'ın da güzellik yarışması finalinde, öncülük ederek sosyeteye tanıttığı akımın Türkiye sınırları içerisinde aradığı şöhreti bulacağına inanılıyor...

Bu yaz modasının bireysel akımları arasında asker modası oldukça önemli bir yer tutuyor. Hákinin her tonunun yer aldığı bu akımda, haliyle komando deseni ön plana çıkıyor. Öyle ki, askeri kesimleri benimsemeyen modacılar bile, drapeli, eteklerin uçuştuğu ipekli elbiselerinde komando desenine yer veriyorlar. Sivri yüksek ökçeler, zincirli gece çantaları, hatta ajandalarda bile komando çizgisi kendini gösteriyor.

Peki dünyada ve haliyle memleketimizde bu akım nasıl yaygınlaşıyor: Amerikalılar'ın ‘‘orta sınıf’’ akımı olarak kabul ettikleri ve Los Angeles Beverly Hills güzelleri tarafından pek makbul bulunmayan asker modası New York'ta ve Avrupa'da (özellikle Londra'da) çok sevilerek uygulanmaya hemen başlandı. Yansımaları yavaş yavaş Semiramis Pekkan'la gece hayatına ve moda kurbanlarının desteğiyle sokağa taşmaya başladı...

Akımın yaygınlaşmasında geçtiğimiz aylarda Jennifer Lopez'in konserlerde komando desenli asker pantolonu ve postallarıyla sahneye çıkması tabii ki büyük bir rol oynadı. Bedene yapışan derin dekolteli atletiyle beraber kıyafet, techno çağının ‘‘hip-hop’’ akımlarını yakından takip eden gençlik tarafından kesinlikle benimsendi.

Christian Dior ve Ralph Lauren gibi büyük modaevleri asker modasını aksesuvarlarında kullanmayı tercih ederken, yeni nesil modacılar kreasyonlarında bu akıma da geniş yer verdiler. Türkiye'de ise firmalar tam destek gösteriyorlar: Vakkorama, Yargıcı ve Mudo kreasyonlarında komando desenleri bir hayli yer tutuyor. İngiliz markası olarak hayatımıza giren Top-Shop'da akımın tüm aksesuvarlarını da bulmak mümkün. Bikini, çanta, ayakkabı, kemer, takı ve hatta iççamaşırı! Komando deseni basan bir palet sanki hepsinin üzerinden geçmiş gibi...

Asker kıyafetlerinden esinlenerek yaratılan bu akımın uygulamasında farklı iki boyut dikkat çekiyor: Dileyen postallar ve yazlık trençkotlarla olayı spor bir boyuta taşıyabilir: Tişörtler bedeni dilediği gibi sarar, düşük belli pantolonla göbek açıkta bırakılır. Sonra saçlar krepe yapılırsa sahte salaşlığı yakalama ihtimali bile mevcut!

Diğer taraftan isteyen koket kadın havası yaratabilir: Derin dekolteli drape elbiselerin üzerine komando desenli deri ceket veya aynı desenden nasibini almış ince topuklu Dior marka bir ayakkabıyla arzulanan hava kolaylıkla yaratılabilir...

Kim, nerede bu modayı takip ediyor?

Semiramis Pekkan gibi yurtdışında yaşayan ve ara sıra Türkiye'ye ziyarette bulunan ünlüler.

Ve aslında modayı takip eden diğer tüm kesimler: Yani hem modernim, hem de rahatıma düşkünüm diyen gazeteci, yazar, reklamcı ve sinemacılar. Ama önemli bir ayrıntı farkıyla: Onlar postal veya sivri ökçeler yerine spor ayakkabıları tercih ediyorlar.

Yıldırım Mayruk defilesine de katılan ikinci kuşak sosyete güzelleri.

Uygulama önerileri

Tişörtler için Wonderbra'ların en yeni versiyonlarından sutyenler mevcut. Ancak derin dekolteli gömlekler giyerken sutyen takmayı unutun.

Düşük belli pantolonları bedeninize uygun görüyorsanız giyin, yoksa kötü duruyor: Bacak boyu kısa, kalçalar gereğinden fazla genişse hemen vazgeçin!

Asker montu havası yaratacak trençkotlara istediğiniz kadar arma veya madalya takabilirsiniz. Hiçbir mahzuru yok.

Postallardan çok terliklerin moda olduğunu söylemekte yarar var. Bilginize...

Akım dilediğiniz kadar takı kullanımına da izin veriyor. Aksesuvar bolluğundan şapkalar da nasibini alıyor. Hatta komando desenli bir şapkaya bu yaz her moda kurbanının ihtiyacı olduğu söyleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!