Mobil hayatta 4G ile hızı yakalayın

Güncelleme Tarihi:

Mobil hayatta 4G ile hızı yakalayın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2013 01:40

Bir dakikadan kısa sürede izlenir hale gelene Oscar’lı filmler, sadece birkaç saniyede indirilen müzik parçaları ve göz açıp kapayıncaya kadar sosyal ağlara yüklenen fotoğraflar... 4G teknolojisi gelecek yıllarda Türkiye’de hizmete girecek 4G teknolojisi mobil cihazları kullanırken bağlantı hızı algısını tamamen değiştirecek. 4G teknolojisinin sunacağı hız avantajını 5 kullanıcı tipi için değerlendirdik.

Haberin Devamı

Film tutkunlarına HD kalitesinde görüntü

İnternetten video veya film izlerken kesintiler yaşamak veya yüklemesini beklemek kullanıcıların en büyük kabuslarından biri. İşte 4G, bu beklemelere son veren bir teknoloji. Mobil genişbant internetin en büyük avantajı, şüphesiz yüksek kaliteli video görüntülerini daha kolay izleyebilmek. Telefon, tablet veya USB modem aracılığıyla dizüstü bilgisayardan 4G şebekesini kullanarak internete bağlandığınızda, beğendiğiniz film, dizi ve klipleri üstelik HD kalitesinde izleyebilirsiniz. Buna bağlı olarak video sitelerindeki HD içerik oranı da hızla artıyor.
Cep telefonu ekranı film izlemek için cazip olmasa da, özellikle büyük ekranlı tabletler ve dizüstü bilgisayarlar sayesinde yolculuklar daha eğlenceli hale gelecek. Videonun yanı sıra, yüksek ses kalitesine sahip internet radyolarını da kesintisiz biçimde kullanmak 4G ile mümkün hale gelecek.

Haberin Devamı

Sosyal ağ müdavimlerine yüksek hızda paylaşım

Ev ve ofis dışındayken internete ihtiyaç duymamızın bir sebebi de sosyal medya servisleri. Son tweet’leri okumak veya yazmak için çok yüksek bir internet hızına ihtiyaç duymayabilirsiniz. Fakat sosyal ağlar da nitelik değiştiriyor, birçok yeni özelliği kullanıcılara sunuyor.
Videonun etkisi tüm sosyal medya servislerinde de öne çıkıyor. Twitter’ın altı saniyelik videolar yüklenen Vine servisinden sonra, Instagram da 15 saniyelik video kaydetme özelliği ekledi. Her ne kadar kısa süreli ve normal görüntü kalitesine sahip videolar olsa da, Vine ve Instagram’da video izleme ve yükleme performansı için yüksek bağlantı hızına ihtiyaç var. 4G’nin avantajı, sosyal ağ siteleri için de bu şekilde geçerli olacak. Hızlı mobil internet, Facebook’u cepten kullanmayı sevenlere de oradaki videoları kesintisiz ve kaliteli izlememe rahatlığı sunacak.

Oyun canavarlarına çoklu oyunda devrim

Mobil cihazlarla en çok yapılan şeylerden biri elbette oyun oynamak. Telefon ve tabletlerdeki multiplayer yani çok oyunculu oyun özelliği giderek yaygınlaşıyor. Bilgisayar oyunlarından aşina olduğumuz bu fonksiyon sayesinde, internet üzerinden tanıdığımız veya tanımadığımız başka kişilerle karşılıklı oyun oynayabiliyoruz.
Yüksek işlemci ve grafik kapasitesine sahip tablet veya telefonun yanı sıra, dizüstü bilgisayarınızdan da sevdiğiniz oyunları başkalarıyla oynayabilirsiniz. Yeni versiyonu çıkan Counter Strike’ta başkalarıyla kapışmak için elbette yine hızlı internete ihtiyacınız olacak. Hem indirme, hem de yüklemede yüksek hız isteyen oyunlar için 4G büyük bir devrim. Deniz kıyısında keyif yaparken bir yandan internetten oyun oynamak zevkli olacak.

Haberin Devamı

Canlı yayıncılara kesintisiz görüntü

Son dönemde internetten canlı video yayını yağmak yaygınlaştı. Akıllı telefonundaki yüksek çözünürlüklü kamerayı kullanarak canlı video yayını sunmaya imkân veren Ustream gibi pek çok servis var. Kullanıcıların bu tip bir yayın yaparken en büyük derdi yine hız. 4G teknolojisi, indirme performansını yüklemede de başarıyla gösteriyor.
4G şebekesini kullanarak bulunduğunuz yerden binlerce kişiye canlı yayın yapabilirsiniz. 3G ile birlikte hayatımıza giren fakat beklenen ilgiyi görmeyen görüntülü görüşme; Google Hangouts, Skype, Tango ve benzeri uygulamalarla birlikte yaygınlaşmaya başladı. 4G ile birlikte görüntülü görüşmede ve video yayınında kesintisiz ve hızlı iletişim mümkün olacak.

Haberin Devamı

İş dünyasındakilere sunum kolaylığı

Eğlenceye vakit ayırmak için biraz da çalışmak lazım değil mi? Mobil interneti en etkin kullananlar arasında çalışanlar ön plana çıkıyor. Özellikle işleri gereği sahada çalışan ve hareket halindeki kişiler için mobil internet kilit öneme sahip. Kesintisiz ve hızlı internet, iş hayatındaki profesyonellere paha biçilemez avantajlar sunuyor.
Masa başında bilgisayarla yapılan tüm işlerin üstesinden gelme kolaylığını dışarıdayken de sunan telefon ve tabletler, 4G gibi bir teknolojiyle buluşunca mucizeler yaratabiliyor. Örneğin yüksek boyuta sahip bir sunumu mobil cihaza indirmek gerektiğinde kara kara düşünmeye artık gerek kalmayacak. Çünkü 4G sayesinde 50 MB’lık bir sunumu 1-2 saniyede cihazınıza indirebileceksiniz. Aynı şekilde işi gereği farklı formatta yüksek boyutlu dosyalarla çalışanlar 4G ile rahat bir nefes alacak.

Haberin Devamı

18 saniyede 2 GB’lık film indirebileceksiniz

Türkiye’de de geçen hafta testlerine başlanan 4G, mobil genişbant devrimi yaratacak türden bir teknoloji. Bu testlerde 900 Mbps gibi olağanüstü bir hız rekoruna ulaşıldı. Gelecek yıllarda Türkiye’de de kullanıma girmesi beklenen 4G, yüksek hız kapasitesi sayesinde, sabit internetle yapılan her şeyi mobil cihazlarla da yapmaya olanak sağlıyor. 4G bağlantısının hızına göre yaklaşık indirme hızı ve süresi de değişiyor. Ama 900 Mbps’lık bir hızda 2GB boyutundaki bir filmi indirmek sadece 18 saniye sürecek.

4G İNDİRME (DOWNLOAD) HIZLARI VE SÜRELERİ

100 Mbps 150 Mbps 300 Mbps 900 Mbps
Film (2 GB) 160 saniye 107 saniye 54 saniye 18 saniye
20 dk. Video (150 MB) 12 saniye 8 saniye 4 saniye 1.3 saniye
Sunum (50 MB) 4 saniye 2.7 saniye 1.3 saniye 0.4 saniye
Fotoğraf (10 MB) 0.8 saniye 0.5 saniye 0.3 saniye 0.1 saniye

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!