Miyalji (kas romatizması) nedir?

Güncelleme Tarihi:

Miyalji (kas romatizması) nedir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2018 15:12

Miyalji, devamlı hale gelmiş kas ağrıları için kullanılan bir terimdir. Kas romatizması olarak da bilinen miyalji, kasların aşırı ve kontrolsüz bir şekilde kullanılmasından dolayı oluşan kas sakatlıkları ve buna bağlı olarak meydana gelen kas rahatsızlıkların habercisi olabilir.

Haberin Devamı

Günümüzde kas ağrılarından şikâyet etmeyen neredeyse hiç kimse bulunmuyor. Birkaç gün süren kas ağrıları önemli bir sağlık sorununun olmadığını gösterir. Yalnız uzun süre devam kas ağrıları miyaljinin habercisi olabilir. Hastalığın tedavisi nedenlerine göre farklılık göstermektedir.
Miyalji (Kas Romatizması) Nedenleri

Kasların Aşırı Kullanılması, Sakatlıklar ve Virüs Hastalıkları;

Miyalji hastalığının altında pek çok neden yatabilir. Genellikle belli kasların aşırı kullanılması, kasılma ve burkulma gibi durumlar miyaljiye (kas tomatizmasına) sebep olur. Bunun yanında grip ve nezle gibi virüs hastalıkları da miyaljiye neden olabilir.

Elektrolit Dengesizliği;

Kas ağrıları ve özellikle de geceleri bacaklarda oluşan kramplar önemli minerallerin eksikliğinden veya dengesizliğinden kaynaklanabilir. Kalsiyum ve potasyum mineralleri kasların işlevleri için önemli maddelerdir.

Metabolik Kökenli Düzensizlikler;

Haberin Devamı

Kas kaybı veya zayıflığı glikojen depo hastalıkları gibi metabolik düzensizliklerden de kaynaklanabilir. Bu tür hastalıklar vücudun hayati organları olan kalp, böbrekler, kan damarları ve sinir sistemini etkileyebildiği gibi en çok kas ve karaciğerde etkilidir.

Kronik Yorgunluk;

Bu durumda kişi kendisini daima yorgun hisseder. Yorgunluk dinlenme ile geçmez. Kronik yorgunluğun sebebi bilinmemektedir. Yalnız bu durum özellikle 40 – 50 yaşından sonra ki kadınlarda daha belirgin durumdadır.

Kronik Kas Ağrısı;

Bu durumda kişide yorgunluk, uyuşukluk, uyku bozuklukları, karıncalanma ve eklem sertliği gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığın gerçek sebebi bilinmemesine rağmen hormonsal rahatsızlıklardan, vücutta oluşan kimyasal dengesizlikten, stres, travma ve bazı hastalıkların sonucu olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir.

Kas Romatizması Tedavisi

Hastalığın nedenlerini ortaya çıkardıktan sonra miyalji (Kas Romatizması)`nı tedavi etmek mümkündür.

Sıcak ve Soğuk Uygulama

Eğer miyalji `nin nedeni kasların fazla kullanımı ve yorulması ise sıcak ve soğuk uygulama ile miyalji de iyileşme sağlanabilir. Bunun için buz küplerini bir havlunun içine koyarak, ağrıyan yerin üstünde tutun.. Sıcak bir duş da bir diğer basit ve etkili yardımcı tedavi yöntemidir.

Ağrı Kesiciler

Etkilenen kaslar çok ağrılı ise non-steroidler ve antienflamatuar ağrı kesiciler kullanmak gereklidir. Kas gevşeticiler de alınabilir. Eğer miyalji lyme hastalığı, gibi bakteriyel hastalılardan kaynaklanıyorsa buna uygun antibiyotikler kullanılmalıdır.

Masaj ve Terapiler

Kas ağrılarının olduğu bölgeye hafif vuruşlarla beraber masaj yaparak da azaltılabilir. Masaj fibromiyaljinin neden olduğu kas ağrıları için de etkili bir yöntemdir. Davranışçı Bilişsel Terapi ve diğer psikolojik terapiler fibromiyaljiyi tedavi etmek için kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca fibromiyalji için doktorlarca tavsiye edilen antidepresanlar ve kas gevşetici ilaçlar vardır.

Karma Tedavi

Kronik yorgunluk sendromunu tedavi etmek için Davranışçı Bilişsel Terapiyle beraber ağrı kesicile le birlikte oluşturulan ilaç tedavisi uygulanarak karma bir tedavi uygulanmaktadır. Ayrıca kronik yorgunluk sendromundan dolayı uyku problemleri de yaşıyorsanız ağrı kesicilerin yanında antidepresanlar da doktor tarafından hastaya tavsiye edilmektedir.

Düzenli Egzersizler

Düzenli fiziksel aktiviteler ve egzersizler ile fiziksel aktivite eksikliğinin ya da fibromiyaljinin neden olduğu miyaljiyi tedavi etmede kullanılan etkili bir yöntemdir. Düzenli gerdirme hareketleri ve aerobik egzersizler kasların güçlenmesini sağlar ve gelecekte sık görülebilecek kas ağrılarını engelleyebilir. Egzersiz ayrıca kas gerilmelerini ve tutulmalarını engelleyerek kasların esnekliğini artırır. Uzun süreli rahatsızlıklarda fiziksel tedavi gerekebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!