MİT’e yetki yağacak

Güncelleme Tarihi:

MİT’e yetki yağacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2014 01:19

MİT Kanunu’nda çok önemli değişikliklere gidiliyor.

Haberin Devamı

TBMM’ye dün sunulan ve MİT’e geniş yetkilerin verildiği teklifin kısa sürede geçmesi planlanıyor. Teklife göre; MİT banka ve finans kuruluşlarından her türlü bilgiyi alabilecek. MİT belgesi yayınlayan gazeteci, editör ve basın kuruluşu sahibi 12 yıla kadar hapisle yargılanacak. Siber güvenlik MİT’in yasal görevi olacak.

Yeni MİT yasa teklifi Meclis'te


TBMM’de ilgili komisyonda bu hafta sonu görüşülmesi öngörülen teklif, MİT yetkililerinin İmralı ve Kandil ziyaretlerine de yasal zemin oluşturacak. AK Parti milletvekilleri Alpaslan Polatlıoğlu ile İdris Şahin’in imzasını taşıyan teklifte yer alan önemli düzenlemeler şöyle:

SİBER İSTİHBARAT

Geçmişte yönetmeliklerle düzenlenmeye çalışan “siber güvenlik” meselesi de artık MİT’in yasal görevi olacak. MİT, telekomünikasyon kanallarından geçen dış istihbarat, milli savunma, terörizm ve uluslararası suçlar ile siber güvenlikle ilgili veri toplayabilecek.

BAŞBAKAN KURUL BAŞKANI

MİT’in görevlerinden biri de Bakanlar Kurulu’nca verilen her türlü görevi yerine getirmek olacak. Kamu kurum ve kuruluşlarının istihbarat faaliyetleri ile ilgili koordinasyonunu sağlayan MİT Müsteşarı’nın başkanlık yaptığı Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’na bundan böyle Başbakan başkanlık edecek.

İMRALI VE KANDİL MADDESİ

MİT, milli güvenliğin ve ülke menfaatinin gerektirdiği hallerde yerli ve yabancı her türlü kurum ve kuruluş ile örgüt veya oluşumlar ile kişilerle doğrudan ilişki kurma, uygun koordinasyon yöntemlerini uygulama görevini yerine getirecek. Ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle görüşebilecek, terör örgütleri dahil milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilecek.

BANKACILIK SIRLARI SAKLANAMAYACAK

MİT, kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, Bankacılık Kanunu kapsamındaki kurum ve kuruluşlar ile diğer tüzel kişiler ve tüzel kişiliği bulunmayan kuruluşlardan bilgi, belge, veri ve kayıtları alabilecek. Bu kuruluşların arşivlerinden, elektronik bilgi işlem merkezlerinden ve iletişim alt yapısından yararlanabilecek. Kuruluşlar talepten kaçınamayacak.

MÜSTEŞAR YARGITAY’DA YARGILANACAK

Cumhuriyet savcıları, MİT görev ve faaliyetleri ile mensuplarına ilişkin ihbar veya şikayette MİT ile temasa geçecek. Konunun MİT’in görev ve faaliyeti olduğu anlaşılırsa adli işlem yapılamayacak.
İsimsiz, imzasız, adressiz ya da takma adla yapılan ihbarlar savcılarca işleme konulamayacak. MİT mensuplarının yargılamalarında HSYK’nın belirleyeceği Ankara ağır ceza mahkemesi yetkili olacak. Ancak MİT Müsteşarı Yargıtay’da yargılanacak.

YURTDIŞINI DİNLEME

MİT, kanunlardaki düzenlemelere bağlı kalmaksızın; MİT Müsteşarı veya yardımcısının onayıyla yurt dışında veya yabancılar tarafından iletişim ile ankesörlü telefonlarla gerçekleştirilen iletişim ve MİT mensuplarının, görev alanların veya başvuranların iletişimi tespit edilebilecek, dinleyebilecek, sinyal bilgilerini değerlendirebilecek. MİT, soruşturmalarda ve eleman alacak kişilerin güvenilirliklerini test ederken yalan makinesi ve başka testleri kullanabilecek.

YABANCI TUTUKLUYU TAKAS YETKİSİ

Tutuklu veya hükümlü yabancılar, ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde iade edilebilecek veya başka bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar ile takas edilebilecek. MİT’teki bilgi, belge, kayıtlar ve analizler devlete karşı işlenen suçlar dışındaki hiçbir soruşturma ve kovuşturmada istenemeyecek.

Haberin Devamı

BELGE YAYINLAMAYA AĞIR CEZA

Haberin Devamı

MİT’in bilgi ve belgelerini, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, üzerinde sahtecilik yapan, yok eden, tahrip eden veya tahsis olundukları yerden başka yerde kullanan kişiye 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. MİT personeline karşı aynı suçlar işlendiğinde ceza 3 yıldan 7 yıla kadar hapis olacak. MİT ve MİT personeli ile ilgili belgelerin yayınlayan gazeteci, editör ve basın kuruluşunun sahibi 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanacak.
MİT’e engel olan kişiye 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, MİT’in talep ettiği bilgi, belge ve verileri vermeyenlere 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!