MİT Akademisi yolda

Güncelleme Tarihi:

MİT Akademisi yolda
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2008 10:08

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), ‘Akademi’ kurma çalışmaları yürütüyor. Düşünülen taslağa göre MİT personeli, kurum içinde gerekli elemelerden geçtikten sonra akademi eğitimine de tabi tutulacak.

Haberin Devamı

Akademinin 2 veya 3 yıl sürmesi planlanıyor. MİT Akademisi’ni başarıyla bitiren personel, kurum içinde daha etkin görevlere getirilecek. Personelin yükselme kriterleri de yeniden belirlenecek. Taslak çalışması tamamlandıktan sonra tasarıya dönüştürülecek olan projede akademik ve mesleki eğitimin yanı sıra, kapsamlı yabancı dil eğitimi de verilecek. Dünyanın önde gelen istihbarat örgütleri Amerikan CIA, İsrail Mossad, İngiliz MI6, Rus FSB (eski adı KGB) ve Alman BNDínin de benzer yapılanmaları bulunuyor.

 

YEREL YÖNETİCİLERLE TEMAS

 

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye’de ise Genelkurmay Başkanlığı’na bağlı Harp Akademileri Komutanlığı, Adalet Bakanlığı’na bağlı Adalet Akademisi , Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Polis Akademisi, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’ne bağlı Milli Güvenlik Akademisi bulunuyor.

 

Haberin Devamı

MİT ayrıca çalışmaları 2006 yılı sonunda başlayan ve ‘Yeni Vizyon’ olarak nitelendirilen yeni dönemde dış istihbarata daha çok ağırlık verecek. Dış istihbaratın merkezini ise Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar oluşturacak. Kurum bu amaçla son bir yılda başta Irak olmak üzere bölgesel yerel yöneticiler, gruplar ve aşiretlerle yakın temasa geçti. Arapça, Sırpça, Ermenice, Gürcüce, İbranice, Yunanca, Bulgarca, Rusça, Arnavutça ve Boşnakça dillerine ağırlık verdi. Bu dilleri bilen personel alımı yapılırken, kurum içindeki bazı personelin de bu dillerde eğitim alması sağlandı.

 

MİT, ‘Yeni Vizyon’a uygun olarak iletişim tekonolojisini daha da güçlendirdi. Uydu ve uzay tekonolojileri konularında personelin eğitimine önem verildi.

 

Kurumun personel yapısı

 

Son yıllarda yapılan düzenlemelerle MİT içindeki üniversite mezunu personelin oranı yüzde 68’e ulaştı. Lise ve dengi okul mezunu personelin oranı ise yüzde 29. Kurum çalışanlarının yüzde 2’si ilkokul mezunlarından oluşuyor.

 

Haberin Devamı

PERSONELİN % 82’Sİ ERKEK

 

MİT’te çalışan personelin yüzde 4’ü 23-25, yüzde 38’i 26-35, yüzde 37’ü 36-45, yüzde 18’i 46-55 ve yüzde 1.4’ü 56-65 yaş aralığında bulunuyor. MİT’in yüzde 82’sini erkek personel oluştururken, bayanların oranı yüzde 18.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!