MİT 80 yaşında

Güncelleme Tarihi:

MİT 80 yaşında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2007 11:07

Türk istihbaratının temel taşı olarak kabul edilen Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), 6 Ocak 2007 Cumartesi günü 80 yılını tamamlayacak.

Haberin Devamı

İstihbarat çalışmalarının bir merkezden sürdürülmesi amacıyla Osmanlı İmparatorluğu döneminde temelleri atılan MİT, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Genelkurmay Başkanı Mareşal Feyzi Çakmak’ın emriyle Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti (MEH/MAH) adıyla kurulmuştu.

Atatürk’ün 1925 yılı sonunda şifahi emri ile hazırlıklarına başlanan ve ardında kısa bir süre şeklen İçişleri Bakanlığı'na bağlanan teşkilat, 6 Ocak 1927 tarihinde resmen kurulmuş ve başkanlığına da Şükrü Ali Öğel getirilmişti.

Devletin milli güvenlik politikasının hazırlanmasıyla ilgili her konuda istihbaratın tek elde toplanabilmesi amacıyla, 22 Temmuz 1965 tarihinde TBMM tarafından 644 sayılı kanun ile adı Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) olarak değiştirilen teşkilatın bir Müsteşar tarafından yönetilmesi ve doğrudan Başbakan’a karşı sorumlu hale getirilmesi de bu tarihte gerçekleşti.

TEŞKİLAT YAPISI

MİT Müsteşarı’na bağlı Teftiş Kurulu, Hukuk Müşavirliği, Genel Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ve Basın Müşavirliği dışında kurumda 3 müsteşar yardımcılığına bağlı istihbarat, operasyon ve idari işlerle ilgili 10 başkanlık bulunuyor.

Haberin Devamı

Tarihi boyunca görevi gereği çoğunlukla askeri yapıda örgütlenen MİT, 24’ü asker kökenli toplam 28 müsteşar tarafından yönetildi. 9 Kasım 1992 tarihinde atanan Sönmez Köksal ile kamuoyuna açılmaya başlayan MİT, Şenkal Atasagun döneminde Basın Müşavirliğini kurarak faaliyetlerinden azda olsa bilgi vermeye başladı. Aynı dönemde toplumla ilişkilere özen gösteren teşkilat, yine Atasagun döneminde ilk defa kurumun binalarına tabela asılmış ve sanal alemde kurum olarak yerini almıştı.

HALKA AÇILDI

80 yılını kurum içindeki etkinliklerle kutlayacağı öğrenilen MİT’in başında halen yine teşkilat içinden gelen 1942 Diyarbakır doğumlu Emre Taner tarafından yönetiliyor.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan Tamer, her kademede görev almış bir teşkilat mensubu olarak biliniyor. Bursa, İstanbul Bölge Daire Başkanlığı yapan Taner, Müsteşar Operasyon Yardımcılığı görevini yürütmüş ve Atasagun’un yaş haddinden emekli olmasının ardından önce vekaleten sonrada 15 Haziran 2005 tarihinden itibaren resmen MİT Müsteşarı olarak atanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!