Mısır'dan Hamas: İsrail'i tanı

Güncelleme Tarihi:

Mısırdan Hamas: İsraili tanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 15:06

Mısırlı yetkililer, Kahire'nin, Filistin seçimlerinden sürpriz bir zaferle çıkan radikal Hamas örgütüne silahsızlanması, İsrail'i tanıması ve geçmişteki barış anlaşmalarını kabul etmesi gerektiği yönünde güçlü bir mesaj vereceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Mısır istihbarat servisi başkanı Ömer Süleyman, gazetecilere yaptığı açıklamada, hiç kimsenin Hamas ile şiddeti durdurmadan, İsrail'i tanımadan ve yol haritası dahil barış anlaşmalarını kabul etmeden görüşmeyeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in sözcüsü Süleyman Avad da Hamas'a, İsrail ile yapılan barış anlaşmalarını tanıması çağrısında bulundu. İstihbarat servisi başkanı Süleyman, Kahire'de bugün Filistin lideri Mahmud Abbas ile Mübarek'in görüşmesinden sonraki açıklamasında, Abbas'ın, İsrail'i tanımaması ve şiddetten vazgeçmemesi halinde Hamas'a hükümeti kurma görevi vermeyeceğini söylediğini ifade etti. Süleyman ayrıca bugün Kahire'de Hamaslı liderlerle de görüşme yapacağını belirtti.

Bu arada, Süleyman'ın açıklaması İsrail tarafında da yankı buldu. Uluslararası ajanslar, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın bir yetkilisinin, “Abbas'ın, şiddeti bırakmadan Hamas'a hükümeti kurma görevi vermeyeceğini” söylediğini duyurdu. İsrailli yetkili, Abbas'ın bu konudaki görüşünü Mübarek ile görüşmesinde dile getirdiğini belirtti ve Mısırlı yetkili Süleyman'ın açıklamasını kaynak olarak gösterdi. Abbas-Mübarek görüşmesinden sonra Hamas liderlerine İsrail'i tanımaları, silahsızlanmaları ve barış anlaşmalarına uymaları gerektiğini söyleyeceklerini açıklayan Süleyman'ın, Abbas'ın hükümetin kurulmasıyla ilgili ifadesini doğrudan mı aktardığı ise henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı

Hamas'ın sözcülerinden Sami Ebu Zehru da yaptığı açıklamada, Abbas'ın bu koşulları gerçekten koyup koymadığını öğrenmeye çalıştıklarını belirterek, Abbas'ın farklı zamanlarda seçim sonuçlarına ve sonrasındaki sürece saygı gösterdiğini açıkladığını anımsattılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!