Mısır'da arkeoloji rönesansı

Güncelleme Tarihi:

Mısırda arkeoloji rönesansı
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın tarihi eserler açısından en zengin ülkelerinden biri olan Mısır'da arkeoloji rönesansı yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda efsanevi İskenderiye Feneri ve Kleopatra'nın ünlü sarayı, deniz altında bulundu. Bunların ardından da daha birçok arkeolojik buluş, radikal İslamcı terörün büyük darbe vurduğu Mısır turizmine canlılık getirdi.

MISIR'da mimari harikası piramitlerin bulunduğu başkent Kahire yakınlarındaki Giza'da yıllardır devam eden kazı ve restorasyon çalışmaları sonucu, kimi tanınmış eserler yeni yüzleriyle ortaya çıkıyorlar. Örneğin ünlü Sfenks, 10 yıllık bir çalışmayla restore edildi. Bu arada bugüne kadar hiç görülmemiş yeni tarih harikaları da gün ışığına çıkarak modern çağla tanışıyor. Dünyanın yedinci harikası Keops piramidinin doğusundaki gizemli ‘‘kadın piramitleri’’ bunlardan yalnızca biri.

Dördüncü Hanedan'ın (MÖ 2600) ikinci firavunu Keops'un annesiyle iki karısına ait olan bu piramitler, ilk kez kamuoyuna açıldı. Yıllardır devam eden çalışmalar sonucunda ilk kez geçtiğimiz 3 Martta açılan bu yapılar, insanların gördüğü ilk kadın piramitleri oluyor. 137 metre yüksekliğindeki Keops piramidinin ihtişamı yanında oldukça narin görünen bu piramitlerin yüksekliği 10 metre civarında. Bunlardan biri Keops'un annesi Hetepheres'e, diğer ikisi de eşleri Merit-it-İs ile Henutsen'e ait. Merit-it-İs, Eski Mısır dilinde ‘‘Babasının Gözdesi’’ anlamına geliyor. Henutsen'in anlamı ise ‘‘Herkesin Gözdesi’’.

Bu arada Keops ve Kefren'le birlikte üç firavun piramidinden biri olan Mikerinos'taki çalışmalar da tamamlandı. Üç piramit içinde en küçüğü olan Mikerinos'un lahit odasında taze hava dolaşımının sağlanması için bir havalandırma sistemi kuruldu.

Yeni açılan piramitlerle ilgili bilgi veren Giza Bölgesi Tarihi Eserler Direktörü Zahi Havvas, piramitlerin bulunduğu platonun tamamının restore edilmesi için önümüzdeki yüzyılın başında start alınacağını söyledi.

Mısır'da Keops, Kefren ve mikerinos piramitlerinin hemen yanında bulunan ve ‘‘kadın piramitleri’’ olarak adlandırılan küçük boyutlu piramitlerdeki arkeolojik çalışmalar tamamlandı. Firavun Keops'un annesine ve eşlerine ait olan piramitlerin yarattığı yankı, radikal İslamcılar yüzünden büyük darbe yiyen ülke turizmine canlılık getirdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!