Mısır yeniden genel seçime gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Mısır yeniden genel seçime gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2012 15:40

Mısır'da Anayasa Mahkemesi, Hüsnü Mübarek'in devrilmesinin ardından düzenlenen genel seçimlerin anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Bu karar, parlamentonun feshi anlamına geliyor.

Haberin Devamı

Resmi haber ajansı MENA'nın bildirdiğine göre, Anayasa Mahkemesi, meclisin üçte birini oluşturan bağımsızlar ile ilgili seçimin kanuna aykırı olarak yapıldığına karar verdi.

Habere göre, kararda, "Anayasa Mahkemesi, vermiş olduğu kararda parlamento seçimlerinin anayasaya uygun olmadığına hükmetti. Parlamentonun tamamı meşruiyetini kaybetti" denildi.

Mısır Devlet Televizyonu Ertu 1, parlamentonun feshinin ardından Yüksek Askeri Konsey'in yasama yetkisini üstleneceğini duyurdu. Haberde ayrıca, Yüksek Askeri Konsey'in anayasa için kurulacak komisyonu da oluşturacağı belirtildi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER TEPKİLİ

Müslüman Kardeşler'in zaferiyle sonuçlanan seçimlerin kanun dışı olduğuna hükmedilmesi, Mısır'da hali hazırda yüksek olan gerilimi daha da artırması bekleniyor.

Haberin Devamı

Müslüman Kardeşler'in üst düzey liderlerinden Muhammed el Baltacı, mahkemenin bu kararını, "askeri darbe" olarak niteledi.

Özgürlük ve Adalet Partisi'nden parlamentoya giren Baltacı, yaşanan son gelişmelerle, "ülke tarihinin en çok gurur duyulması gereken döneminin Askeri Konsey tarafından silindiğini" söyledi.

Mısır'da hafta sonunda ikinci turu gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından parlamento seçimlerinin düzenlenmesi için hazırlıklara başlanması bekleniyor.

ŞEFİK'E YEŞİK IŞIK

Mahkeme, eski rejimin son Başbakanı Ahmet Şefik'in siyasetten men edilmesi ile ilgili oturumunda ise Şefik'in cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna katılmasında bir sakınca olmadığına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nin nihai kararlarını açıklamasından önce mahkeme önünde toplanan yüzlerce protestocu, Şefik'in adaylığının iptal edilmesi için gösteri yapmıştı.

Göstericiler, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalan Şefik'in yasaları delerek aday olduğunu ileri sürüyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!