Mısır yabancı yatırım rekoru kırıyor

Güncelleme Tarihi:

Mısır yabancı yatırım rekoru kırıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2007 15:20

Mısır Yatırım ve Serbest bölgeler Genel İdaresi (GAFI), Haziran sonu biten 2007 mali yılda hedeflenenin 2 milyar dolar üzerine çıkarak, 10 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çeken Mısır’ın, yabancı yatırım rekoru kırdığını açıkladı.

GAFI’den yapılan açıklamada, Mısır’ın ucuz işgücü ve geniş iş olanakları ile yatırımcıların gözdesi haline geldiğine dikkat çekildi ve ülkeye 3. çeyrek sonunda 9.2 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım yapıldı. Açıklamada, bu rakamın 4. çeyrek sonunda yeni bir rekora imza atarak 10 milyar dolara ulaşması öngörüsüne yer verilerek, yatırım olanaklarının iyileştirilmesine yönelik reformların etkisiyle, söz konusu yabancı yatırım tutarının hedeflenenin 2 milyar dolar üzerinde gerçekleştiği belirtildi.

GAFI Başkanı Ziad Baha El-Din da, 10 milyar dolarlık yabancı yatırım rekorunun arkasında yabancıların Mısır’a güveni olduğunu vurgulayarak, “Yabancı yatırımların ülkeye çekilmesi için başlatılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı” dedi.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) raporunda Mısır’ın yatırım ortamının iyileştirilmesi yolundaki engelleri kaldırmasına yönelik çalışmalarının yatırımı daha da cazip hale getireceğine dikkat çekildi. 2001?2006 yıllarında ülkeye gelen yabancı yatırımın 12 kat artış gösterdiğine dikkat çekilen raporda “2001 yılında Mısır’a gelen doğrudan yabancı yatırım tutarı 500 milyon dolar seviyesindeyken, bu rakam 2006 yılında 6.1 milyar dolara yükseldi. 2007 mali yılının ilk üç çeyreğinde ise 9 milyar dolara ulaştı” denildi.

Rapora göre, 2004 yılında uygulanmaya başlanan reform programları yabancı yatırımın artmasında önemli rol oynadı. 2004 yılındaki yabancı yatırımların üçte ikisi petrol ve doğal gaz sektörüne yapılırken, 2006 yılında ağırlık üretim ve hizmetlerine kaydı.

İnşaat, elektrik ve taşımacılık gibi bazı sektörlerdeki yabancı yatırıma birtakım kısıtlamalar getirildiğine de işaret edilen raporda, inşaat sektöründe yatırım yapmak isteyen yabancı şirketlerin kuracakları ortaklıklarda paylarının yüzde 49’u aşamayacağı ifade edildi. OECD Raporu’nda “Bu sınırlamaların kaldırılması rekabeti artıracağı gibi, tüketiciler ve iş dünyası da için de fayda sağlayacaktır” denildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!