Mısır’da orduya darbe

Güncelleme Tarihi:

Mısır’da orduya darbe
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2012 00:00

Cumhurbaşkanı Mursi, Mübarek rejiminin devrilmesinden beri ipleri elinde tutan Yüksek Askeri Konsey’in lideri ve Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi ile Genelkurmay Başkanı Enan’ı emekli etti.

Haberin Devamı

1952’de krallığın devrilmesinden bu yana asker kökenli liderler tarafından yönetilen Mısır’ın ilk sivil cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi dün sürpriz bir kararla Yüksek Askeri Konsey (YAK) Başkanı ve Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi ve Genelkurmay Başkanı Sami Enan’ı emekliye sevk etti. Madalya verilecek olan Tantavi ve Enan’ın cumhurbaşkanlığı müsteşarı olarak atandıkları belirtildi. Abdulfettah Sisi Savunma Bakanlığı’na, Sıdkı Subhi de Genelkurmay Başkanlığı’na getirildi. Eski yargıç Mahmud Mekki ise cumhurbaşkanı yardımcısı oldu. Mursi, kararın kişileri ya da kurumları küçük düşürme hedefi taşımadığını, ordu mensuplarının asli görevlerine konsantre olmasını istediğini söyledi. Kararın ardından Tahrir Meydan’ına toplanan binlerce kişi kutlama yaptı.

Haberin Devamı

YAK cumhurbaşkanının birçok yetkisini kısmıştı. Mursi ordunun anayasal düzenlemelerini de iptal ettiğini açıkladı. Mursi ordunun yıllarca savaştığı Müslüman Kardeşler üyesiydi.

Mübarek’e seks şantajı

DEVRİK lider Hüsnü Mübarek, bu kez evlilik dışı cinsel ilişki iddialarıyla gündemde. Eski aktris olan yapımcı İtimat Hurşit, El Hayat 2 adlı Lübnan kanalına yaptığı açıklamada, eski rejimde enformasyon bakanlığı yapan Saffet el-Şerif’in birçok önde gelen ismin özel yaşamlarını takip ettirip, elde ettiği seks kasetlerini şantaj unsuru olarak kullandığını anlattı. Sunucunun “Mübarek videosu da var mıydı” sorusunu “Gayet tabii” diye yanıtlayan Hurşit, “Mübarek bu yüzden onun kontrolündeydi” dedi.

Mısır’daki modern istihbarat servisindeki casusluk departmanından Saffet el-Şerif, Enver Sedat döneminde devlet radyo ve televizyon kuruluşunu da yönetmişti. El-Şerif,  görevini kötüye kullanmak suçundan hapse atılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!