Minnettarız

Güncelleme Tarihi:

Minnettarız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 2010 00:00

En derin inanç ve minnettarlık ile bütün Avustralyalılar adına teşekkür etmek istiyorum. Kahramanlarımız sizinkilerle birlikte huzur içinde yatıyor, teşekkürler. Annelerimiz artık ağlamıyor, teşekkürler. Evlatlarımız sizlerin de evlatları oldular, teşekkürler.

ÇANAKKALE Kara Savaşları 95’inci yılında Gelibolu Yarımadası’nda düzenlenen törenlerle anıldı. Mehmetçik Abidesi’nde düzenlenen törene 1’inci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız, Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce, Yeni Zelanda Başbakanı John Key ve Yeni Zelanda Genelkurmay Başkanı, Almanya, Kanada, Fransa, Hindistan ve İngiltere’den temsilciler katıldı. Törende konuşan Birinci Ordu İkinci Kolordu 18’inci Tugay Komutanı Tuğgeneral Gökhan Gökay, Türk ulusunun Çanakkale Savaşı’nda yaşadığı acılara karşın Atatürk’ü kazandığını ve geleceğini kurtardığını söyledi. Yabancı konuklar ise özetle şöyle dediler:

Anneler ağlamıyor

Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce: “En derin inanç ve minnettarlık ile bütün Avustralyalılar adına teşekkür etmek istiyorum. Çoktan sona ermiş olan savaşla ilgili ortak deneyimlerimiz bizleri hala bugün burada tutmakta, bizlere ilham vermeye devam etmekte, dostluğumuzun, anlayışımızın ve iş birliğimizin temeli olmaktadır. Kahramanlarımız sizinkilerle birlikte huzur içinde yatıyor, teşekkürler. Annelerimiz artık ağlamıyor, teşekkürler. Evlatlarımız sizlerin de evlatları oldular, teşekkürler.”

Dost düşmanlar

Yeni Zelanda Başbakanı John Key: “Gelibolu, savaş boyunca karşılıklı saygı gösteren ve sonrasında güçlü dostluklar kuran düşmanların hikayesi olarak önemlidir. Ayrıca, eski düşmanların ve şimdi eski dost olanların hikayesidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ünlü sözleri Türk insanının nezaketini özetlemektedir; ‘Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içinde ve rahat uyuyacaklardır. Onlar artık bu topraklarda canlarını verdikten sonra bizim de evlatlarımız olmuşlardır.”

Vatan pankartı

Konuşmaların ardından Mehmetçik Abidesi’nde karma askeri bando konser verdi. Mehteran Bölüğünün gösterisini yabancı konuklar büyük bir ilgiyle izlediler. Konserlerin ardından tören bölüğü protokolü selamlayarak geçti. Daha sonra törenlere katılan ülkelerin askerleri de bir geçit düzenleyerek protokolü selamladı. Geçit törenine katılan Muharip Gaziler Derneği üyeleri, “Bu vatanın nasıl kazanıldığını bilmeyenlere... Anlamayanlara... Ya da anlamak istemeyenlere...” ifadesinin yer aldığı bir pankart taşıdılar.

Tarihe selam

ÇANAKKALE Kara Savaşları’nın 95. yıl dönümü nedeniyle Şehitler Abidesi’nde tören düzenlendi. Törene, Türkiye adına Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, Avustralya Genel Valisi Quentin Bryce ile Yeni Zelanda Başbakanı John Key katıldı. Quentin Bryce, Mehmet başını ilk gördüğünde oldukça şaşırdı ve büyük bir dikkatle hareketlerini izledi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait Kemal Reis Firkateyni top atışı yaparak boğazdan geçti. Türk savaş gemilerinin yanı sıra Fransız ve İrlanda savaş gemileri de geçit törenine eşlik ederek kıyıdaki seyircileri selamladı. Boğazda askeri araçlarının gösterisi Sikorsky, Cougar ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı helikopterlerin geçişiyle sürdü. Türk Yıldızları timi, Çanakkale Boğazı’nda nefesleri kesen akrobatik gösteri yaptı. Bu sırada madalyalarını takmış Anzak gazileri selama durdular.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!