Minibüste 25 Mart devrimi

Güncelleme Tarihi:

Minibüste 25 Mart devrimi
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

Minibüsçüler Esnaf Odası, 25 Mart'ı milat kabul etti. Bu tarihte minibüslerde ayakta yolcu alınmayacak, kaset çalınmayacak, çıkartma yapıştırılmayacak, şoförler kravat takacak.

Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Ali Kemal Aktürk, 25 Mart tarihinden itibaren minibüslerin yeni bir çehreye bürüneceğini söyledi.

Minibüs şoförleri için 7 bölgede özel eğitim programları düzenleneceğini, yolcu ile ilişkilerden, seyir halinde özel oto sürücüleriyle ilişkiye kadar birçok alanda eğitim verileceğini belirten Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Ali Kemal Aktürk, halktan gelen şikayetleri göz önüne alarak araçlardan teypleri sökme kararı aldıklarını söyledi. Araçlarda ayakta yolcu taşımanın da önüne geçeceklerini belirten Aktürk, ‘‘Bu tarihten sonra kimse minibüsüne ayakta yolcu alamayacak. Araçlardaki teypler sökülecek. İsteyen özel otomobiline takabilir. Ona karışamayız’’ dedi.

Minibüsçüler ise bu karara tepki gösterdi. Esnaf odalarının böyle bir karar alması halinde mecburen uyacaklarını söyleyen minibüsçüler, trafikte müzikle vakit geçirdiklerini, yolcuların rahatsız olmadığını, tam tersine bazen yolcuların istekte bulunduklarını ileri sürdüler. Minibüsçüler, ‘‘Yasaklarlarsa biz de walkman dinleriz’’ diyerek, espri yaptılar.

Radikal kararlar

Halktan gelen şikayetler üzerine radikal kararlar aldıklarını belirten Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Ali Kemal Aktürk, İstanbul halkını en çok ilgilendiren konulardan birinin de her şoföre verilecek eğitim olduğunu vurguladı. Aktürk, ayakta yolcu taşınmasının büyük tepki aldığını ve 25 Mart'tan itibaren bunun kesin olarak önüne geçeceklerini belirtti:

‘‘Ayakta yolcu demek, vatandaşın tepkisi demek. Bunu kesin olarak önleyeceğiz. Her şoförümüz halkla ilişkiler, yolcuyla ilişkiler dersleri alacak. Artık minibüsler, özel araçları seyir halindeyken sıkıştırmayacak. Bunlar 25 Mart'tan itibaren işlerlik kazanacak. 7 bölge hazırladık. Kadıköy, Bakırköy gibi geniş üye bulunan bölgelerde bu eğitimler verilecek. Kiralık plaka ile çalışılamayacak. Zaten yasada kiralık plaka ile çalışılması yasak. Bunlar kısa zamanda çok para kazanmak için yasaları çiğniyorlar. Çıkartmaları da yasaklıyoruz. ‘‘Batsın bu dünya’’ ve benzeri çıkartmalar, bunların hepsi kalkacak. Muavin zaten yasak. Ayakta yolcu olmayınca, şoför de zaten rahat edecek. Minibüs şoförleri renk zorunluluğu olmadan kravat takacak, traşlı olacaklar’’ dedi.

Harun Çivi: (7 yıllık şoför) Teyp ve radyoyu kısık sesle kullanıyoruz. Rodyo çok gerekli, haberleri ve trafiğin durumunu öğreniyoruz. Kaldırılmasın diyoruz ama karar çıkarsa uymak zorundayız.

En sevdiğim sanatçılar: Cengiz Kurtoğlu, Müslüm Gürses, İbrahim Erkal, Sibel Can, Ferdi Tayfur.

Hüseyin Karaca: (4 yılık şoför) Teyplerin sökülmesine karşıyım. Yolcu rahatsız olmuyor. Bazıları ceplerindeki kasetleri verip çalmamızı istiyor. Yasaklarlarsa biz de walk-man dinleriz. Tabii bu işin şakası.

En sevdiğim sanatçılar: Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay, İbrahim Erkal, Ebru Yaşar.

Hasan Aydın: (25 yıllık şoför) Bazı genç arkadaşlar var. Olur olmaz kasetler dinleyip müziğin sesini de fazla açıyorlar. Ancak biz bu tip arkadaşlara gereken ikazı yapıyoruz.

En beğendiğim sanatçılar: Muazzez Ersoy, İbrahim Tatlıses, Tarkan, Orhan Gencebay.

Taksilerdeki teypler kalkmayacak

Taksicilerin kayıtlı bulunduğu İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Genel Sekreteri Ergun Öcal, kendilerinin bu yönde bir çalışması olmadığını söyledi. Otomobillerin birçoğunda fabrikasyon olarak radyo ve teyp bulunduğunu belirten Öcal, ‘‘Bu bir odanın tasarrufu. Neden ihtiyaç görüldü, sebepler ve kriterler nedir? Müzik türü mü bunda etkili oldu. Bunları bilemiyoruz. Bize de taksilerde dinlenen müzikle ilgili bir şikayet gelmedi’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!