Minibüsleri yaktılar

Güncelleme Tarihi:

Minibüsleri yaktılar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2006 15:50

Antalya Büyükşehir Belediyesi mücavir alanı içinde kalan 11 çevre belediye ve bağlı köylerin toplu taşıma hizmetinin, Büyükşehir Belediyesi denetiminde çalışan minibüslerle yapılmasına karar verilmesi, beldelerdeki taşıma kooperatiflerinin tepkisine neden oldu. Farklı beldelerde toplanan ve eylem yapan minibüsçüler, 2 minibüsü ateşe verdikten sonra sonra önünde poz verirken, 7 kişi gözaltına alındı.

Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi, (UKOME) yasadan aldığı yetkiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi mücavir alanı içindeki yerleşim birimlerine toplu taşıma hizmetinin ‘M' plakalı şehir içi minibüslerle sağlanması yönünde karar aldı. UKOME kararı gereği, çevre beldelerde faaliyet gösteren kooperatiflere ait güzergâh izin belgeli 107 araç sayısı 29'a indirilerek şehir içi minibüslere dahil edildi. Buna göre bugünden itibaren mücavir alan içindeki Aksu, Solak, Dumanlar, Yurtpınar, Çalkaya, Kundu, Boztepe, Karaçalı, Pınarlı, Döşemealtı, Kömürcüler, Çığlık, Yeniköy, Yeşilbayır, Yığmalar, Çıplaklı, Başköy, Kızıllı, Odabaşı’na şehir içi minibüslerle toplu taşım hizmeti verilmeye başlandı. Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı minibüslerin güzergâhlarına girmesine tepki gösteren kooperatiflere üye minibüsçüler bu sabah değişik noktalarda çeşitli eylemler yapmaya başladı.

Kundu Beldesi'nde faaliyet gösteren 271 No’lu Taşımacılık Kooperatifi'ne üye minibüsçüler, kendilerine ait eski bir aracı ateşe vererek eylem yaptı. Saat 09.00 sıralarında toplanan çeşitli kooperatiflere üye 20 minibüsçü yıpranmış 2 araçlarıyla birlikte jandarma ve polis bölgesini birbirinden ayıran Titanic Beach Resort Hotel hizasındaki Kopak Çayı Köprüsü'nde bir araya geldi. Bir manga asker ‘robocop', köprünün kendi bölgelerinde sınırı korudu. Bu sırada polisler dolmuşçuları sakinleştirmeye çalıştı. Çevik kuvvet polisinin müdahale edeceğini anlayan minibüsçülerden Nevzat Çevik, daha önceden yakıcı maddeyle yıkadıkları araca ateş atarak yangın çıkmasına sebep oldu. İtfaiye kısa sürede yangını söndürürken, sürücüler ikinci aracı ateşe vermeden gözaltına alındı.

Olay yerine gelen kooperatifin ikinci başkanı Mustafa Akın, 1992 yılından bu yana bu güzergâhta çalıştıkları halde belediyenin şehir içi minibüsçülerinin buraya yolcu taşımasını istemediklerini söyledi. Akın, 1992 yılından bu yana Meydan'dan yola çıkarak Aksu, Çalkaya, Ördek Çiftliği, Hekim Kent ve Topkapı Palace Otel'in bulunduğu Acısu güzergâhında çalıştıklarını söyledi.

Geçmiş yıllarda yol, yolcu ve yerleşim yokken kendilerinin taşımacılık yaptığını belirten Akın, “Şimdi burası turizm yeri oldu, oteller kuruldu. Rant olunca hemen geldiler. Şimdiye kadar nerdeydiler?” diye konuştu. Aynı kooperatifçiler, Pınarlı'ya giren bir minibüsü durdurup şoförü ve aracı hırpaladı. Kızgın eylemciler, daha sonra aracı yol kenarına iterek yuvarlanmasını sağladı.

VARSAK'TA DA YAKILDI

Yine merkeze bağlı Varsak Beldesi'nde Sınırlı Sorumlu 124 No'lu Topallı ve Kurşunlu Şelalesi Minibüsleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi'ne üye 92 minibüs sahibi yol ortasında bir araçlarını yakarak eylem yaptı. Kooperatif Başkanı Ömer Yıldırım, minibüs yanarken olay yerine gelen Varsak Belediye Başkanı Kazım Bilgili'den kendilerine yardımcı olmasını istedi. Yoldan geçen Büyükşehir Belediyesi denetimindeki minibüs ve otobüsleri durduran öfkeli kalabalık, sürücüleri Varsak'a girmemeleri için uyarıp levhalarını kırdı. Yol ortasında üzerine benzin dökülerek yakılan minibüs itfaiye ekipleri tarafından söndürülürken, kooperatif üyesi minibüs şoförleri yanan araçlarının önünde poz verdi.

Varsak Jandarması, olayların daha fazla büyümemesi için geniş önlem aldı. Minibüs sürücüleri sorunlarına çare bulanmadığı takdirde eylemleri sürdüreceklerini, Büyükşehir Belediyesi önünde de minibüs yakacaklarını öne sürdü.
Aksu Jandarma Karakol Komutanlığı'na bağlı ekipler, minibüsleri taşlayan ve yakan toplam 7 kişiyi gözaltına aldı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise uygulamayı savundu ve kararın değişmeyeceğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!