Milquet: Türk kökenli adaylara güvenim tam

Güncelleme Tarihi:

Milquet: Türk kökenli adaylara güvenim tam
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2014 14:51

Başbakan Yardımcısı ve İçişleri Bakanı Joelle Milquet, Avrupa Türk Demokratlar Birliği'nin ev sahipliğindeki toplantıda, Türk kökenli adayları tanıtarak destek istedi.

Haberin Devamı

Merkez Demokrat Hümanist (CDH) partisinden Brüksel bölge hükümetinin başbakan adayı olarak yarışan Milquet, Brüksel bölge milletvekilliği adayları Mahinur Özdemir, Seydi Sağ, Orhan Liman ve federal milletvekili adayı Mustafa Alperen Özdemir'le katıldığı toplantıda, halkın en önemli beklentisinin Belçika'da ekonomik toparlanmanın devamı ve işsizliğin düşürülmesi olduğunu belirterek Flaman ve Valon kesimindeki Hristiyan Demokrat, Sosyalist ve Liberal partilerin oluşturduğu mevcut koalisyonun devamından yana tavır koydu.

"DEVAM ETMELİYİZ"

Milquet, "Mevcut koalisyon partlileri olarak idari reformlar ve toplumsal barış adına her şeyi yaptık ve bu yolda devam etmeliyiz" dedi.

Joelle Milquet, Belçika nüfusunun yüzde 60'a yakınını barındıran Flaman bölgesinin en büyük partisi ayrılıkçı Yeni Flaman İttifakı'nın (NVA), seçimlerin ardından yeni bir siyasi krize kaynaklık etmesine ihtimal vermedi.

Bakanlığı dönemine Türkiye ile karşılıklı üst düzey ziyaretlerle terörle mücadele ve yargı alanında işbirliğine yönelik anlaşmalar imzalandığını ve özellikle Belçika'dan Suriye'ye savaşmaya gidenlerin önlenmesinde bu işbirliğinin önemli faydalarını gördüklerini anlatan Milquet, bu sayede bazı şüphelilerin sınır dışı edilebildiğini belirtti.

Milquet, 2009 yılında Avrupa'da başörtülü ilk milletvekili olarak seçilen Mahinur Özdemir'in, parlamentodaki ilk döneminde imza attığı teklifler, önergeler ve yaptığı konuşmalarla "fevkalade" bir performans ortaya koyduğunu belirterek partisindeki diğer Türk kökenli adaylardan umutlu olduğunu sözlerine ekledi.

Son kamuoyu yoklamalarına göre, Belçika'nın Flaman kesiminde bağımsızlık yanlısı NVA, yüzde 32 ile ilk sırada bulunurken, koalisyon partilerinden Hristiyan Demokratlar yüzde 20, Sosyalistler yüzde 15, Liberaller yüzde 14 ile toplamda yüzde 50 bandına yaklaşıyor. Flaman kesiminde yüzde 9 oy toplaması beklenen Yeşiller'in de koalisyona katılmasıyla federal ve bölgesel düzeyde çoğunluğun sağlanabileceği belirtiliyor.

Ülkenin Valon kesiminde ise anketler, Başbakan Elio Di Rupo'nun partisi Sosyalistlerin yüzde 29'la ilk sırayı alacağını, Liberaller'in yüzde 22 ve CDH'ın yüzde 12 ile ilk 3'ü oluşturacağını gösteriyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!