Milli Marşı'nın telifi kamulaştıracak

Güncelleme Tarihi:

Milli Marşının telifi kamulaştıracak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2010 17:41

İstiklal Marşı için bir Alman şirketinin telif istemesiyle Türkiye’nin İstiklal Marşı üzerine yıllardır hiçbir hakkı olmadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı, İstiklal Marşı’nın telifine ilişkin sorunu çözmek için Bakanlar Kurulu’na yazı gönderecek. Bu yazının, Bakanlar Kurulu kararı olarak Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla tartışmanın son bulması sağlanacak.

Kültür Bakanlığı Sinema ve Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, İstiklal Marşı’nın sözlerinin ve bestesinin kabulünde herhangi bir sorun olmadığını, ancak istisna sayılması konusunda Türkiye’nin elinde herhangi bir belge bulunmadığını bildirdi. Çelik, şunları söyledi:

Kimse ilgilenmemiş

“Almanya bize böyle bir teklifte bulunmadan önce hiç kimsenin İstiklal Marşı’nın telifi bulunmadığı konusunda bir bilgisi yoktu. Sonra araştırdık ki bu marşın Türkiye’ye ait olduğuna dair hak talep edebileceğimiz bir belgemiz yok. Şimdi hemen Bakanlar Kurulu’na bir yazı sunarak İstiklal Marşı’nın kullanımıyla ilgili, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin malıdır. Hiç kimse bir hak talep edemez’ ifadelerinin de yer aldığı bir yazı yollayacağız. Bakanlar Kurulu kararı haline gelecek bu yazı, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecek. Daha önceki yıllarda hiç kimse ilgilenmediği için bu karar şimdi alınacak.”

Haberin Devamı

MEHMET ÂKİF TÜRK MİLLETİNE AİT OLDUĞUNU BEYAN ETTİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda, Mehmet Âkif Ersoy’un yazdığı İstiklal Marşı kabul edildi. Mehmet Âkif Ersoy İstiklâl Marşı’nı, şiirlerini topladığı Safahat’ına dahil etmemiş ve İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin eseri olduğunu beyan etmişti.

Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katılmış, 1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesini kabul etti. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930’da değiştirilerek, dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922’de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe kondu. Toplamda dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!