Milli Eğitim'e Atatürkçülük eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Milli Eğitime Atatürkçülük eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nı, ders programlardaki Atatürkçülük ve laiklikle ilgili konular nedeniyle eleştirerek, ilgili-ilgisiz her derse Atatürkçülük konularının ilave edildiğini öne sürdü.

Türk Eğitim-Sen tarafından hazırlanan ‘21’inci Yüzyılda Türk Milli Eğitimi' başlıklı raporda, Atatürk ilkelerinin kişilere göre farklı yorumlandığı, bazı kesimlerin Atatürk'ün karizmatik önderliğine sığınarak kendi görüşlerini benimsetmeye çalıştığı savunuldu. Bu durumun eğitime de yansıtıldığı öne sürülürken, ‘‘Etkili çevrelerin, Atatürk inkılap ve ilkelerini algılama biçimlerini eğitime yansıttığı söylenebilir. Atatürk ilkelerinin uygulamaya konulmasında da ciddi hatalar yapılmıştır. 1983'ten itibaren ilgili ilgisiz bütün derslere Atatürkçülük konuları ilave edilmiştir. Bu durum Talim ve Terbiye Kurulu'nun gizli müfredat oluşturmada ne kadar yetersiz kaldığını ortaya koymaktadır’’ denildi. Raporda, eğitimde laiklik ilkesinin korunması gerektiği belirtilirken, Türkiye'de laiklik için ortak bir tanıma varılamadığı, herkesin kendi laiklik anlayışını temel alarak başkalarını suçladığı vurgulandı, şöyle denildi:

‘‘Genelde yaşanan bu konudaki kaos eğitime de yansımakta, eğitimin laiklik ilkesine göre düzenlenmesi, sürekli tartışma konularından biri haline gelmektedir. Eğitimdeki laikliğin, eğitimin bir dinin esaslarına göre düzenlenmemesi yanında, program için gerekli olmadıkça herhangi bir dine veya inanca aykırı hükümlere yer verilmemesi boyutunun da dikkate alınması gerektiği düşünülmektedir. Bu yapılmadıkça, eğitim sisteminin globalleşmesi ve diğer ülkelerdeki öğrencilerin ihtiyaçlarına da cevap verebilecek duruma gelmesi mümkün görülmemektedir.’’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!