Milletvekilinin eşine ödeyeceği tazminat az bulundu

Güncelleme Tarihi:

Milletvekilinin eşine ödeyeceği tazminat az bulundu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2005 10:48

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, AK Parti Trabzon Milletvekili Ali Aydın Dumanoğlu'nun başka bir kadınla yaşayarak eşinin kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle 4 milyar lira manevi tazminat ödemesine ilişkin kararı, tazminat miktarını az bularak bozdu.

Dumanoğlu'nun eşi Sevil Dumanoğlu tarafından Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan manevi tazminat istemli dava sonucunda, mahkemenin milletvekili Dumanoğlu'nu 4 milyar lira manevi tazminata mahkum etmesine ilişkin karar, her iki tarafca temyiz edildi.

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, dosyadaki delillere göre milletvekili Dumanoğlu'nun temyiz itirazını reddetti.

Temyiz başvurusunu Sevil Dumanoğlu yönünden değerlendiren yüksek mahkemenin kararında, kişilik hakları hukuka aykırı olarak saldırıya uğrayan bir kimsenin, manevi tazminata hükmedilmesini isteyebileceği belirtildi.

Kararda, manevi tazminatın miktarı tayin edilirken saldırı teşkil eden eylem ve olayın özelliği yanında tarafların kusur oranı, sıfatı, işgal ettikleri makam ve diğer sosyal ve ekonomik durumların dikkate alınması gerektiğine işaret edildi.

Tazminat miktarının belirlenmesinde her olaya göre değişebilecek özel hal ve şartların bulunacağı da gözetilerek, takdir hakkını etkileyecek nedenlerin objektif olarak gösterilmesi gerektiği anlatılan kararda, “Takdir edilecek miktar, mevcut halde elde edilmek istenilen tatmin duygusunun etkisine ulaşmak için gerekli olan kadar olmalıdır” denildi.

Kararda, Aydın Dumanoğlu'nun eyleminin ağırlığına ve manevi tazminatın belirlenmesindeki esaslara göre yerel mahkeme tarafından hükmedilen miktarın az olduğu vurgulandı.

Karar, oy birliğiyle alındı.

Dava, Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yeniden görülecek.

Sevil Dumanoğlu, eşi Aydın Dumanoğlu ile 1997 yılından beri ayrı oldukları, eşinin Arzu Bektaş isimli bir kadınla gayri resmi evlilik yaşaması nedeniyle kişilik haklarının ihlal edildiği iddiasıyla her iki kişi aleyhine 50'şer milyar liralık dava açmıştı.

Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Aydın Dumanoğlu yönünden davayı kısmen kabul etmiş ve 4 milyar lira manevi tazminata hükmetmişti. Mahkeme, Arzu Bektaş yönünden ise dava takip edilmediği için açılmamış sayılmasına karar vermişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!