Milenyuma ilk kutlama

Güncelleme Tarihi:

Milenyuma ilk kutlama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 1999 00:00

Haberin Devamı

Jet sosyete ve moda dünyası 9 Haziran'da gerçekleşecek pırlanta defilesine hazırlanıyor

Modacılar, sonsuza kadar kalıcığını kaybetmemesi nedeniyle, yeni başlayacak bin yıl için pırlantayı sembol olarak seçtiler. Dünya elmas devi De Beers ile ünlü moda kuruluşu Versace'nin ortaklaşa hazırladığı yardım galası için başta Galler Prensi Charles olmak üzere aralarında Türkiye'den ünlü isimlerin de yer alacağı jet sosyete ve moda dünyası büyük bir hazırlık içinde...

Yılın en çarpıcı daveti olarak da adlandırılan bu davet, Northumberland Dük ve Düşesi'ne ait olan ünlü tarihi şato Syon House'da yapılacak.

Davetin en ilgi çekecek bölümü ise kuşkusuz, Versace'nin Londra'da ilk kez düzenleyeceği defile olacak. Jon Bon Jovi'nin söyleyeceği şarkıyla başlayacak olan defilenin finalinde, Asprey & Garrard, Bvlgari, Chaumet, Chopard, Graff, Mikimoto, David Morris ve Repossi mücevherevleri tarafından milenyum için özel olarak tasarlanmış eşsiz pırlantalı mücevherler, ilk kez tanıtılacak. Pırlantalı eserler, özel tasarlanmış Versace kostümleriyle, dünyanın tanınmış mankenleri tarafından sunulacak.

BİLETLER 355 MİLYON TL

Davetin en önemli konuğu kuşkusuz İngilitere Veliahtı Prens Charles olacak. Isabella Rosselini, Michael Caine, Elizabeth Hurley gibi dünyaca ünlü sanatçı ve top modellerin yanı sıra, dünyanın önde gelen aristokratları da gala gecesine katılacaklar. Biletlerin fiyatları 550 Pound (yaklaşık 355 milyon TL) olarak belirlenmiş durumda. Elde edileceği düşünülen 250 bin Pound, Galler Prensi'nin Mimari ve Çevre Koruma Vakfı'na, Harper Bazaars'ın kanserden ölen editörü Liz Tilberis'in Kanser Araştırma Vakfı'na ve göğüs kanseriyle ilgili bir vakıf olan Gilda's Club London'a verilecek.

Pırlanta; milenyum kadar nadir, özel ve değerli

Milenyum, yeni yüzyıla gireceğimiz güne kadar sürekli olarak duyacağımız bir sözcük...İnsanlığı yeni bir yüzyıla taşıyan milenyumu ölümsüz kılmak, o güzel günün anısını ailemizdeki gelecek kuşaklara aktarmak için çok özel ve kalıcı bir madde var; pırlanta... Pırlanta, doğanın yüzyıllarca öncesine uzanan gücüyle insanoğlunun ince işçiliği ve ulaştığı teknoloji seviyesinin yegane birleşimi. Çok nadir olarak bulunması ve göz kamaştırıcı parlaklığıyla insanı kendisine esir eden pırlantanın bir diğer özelliği, de tüm kuşaklar tarafından arzu edilen, kalıcı ve zamanla sınırlanamayan, ölümsüz bir taş olması.

t Pırlantanın değerini ne belirler?

Bir pırlantanın değeri, ne denli nadir bulunduğuna ve dört özelliğine bağlıdır. Çıplak gözle bakıldığında aynı görünse de, hiç bir pırlanta bir diğerinin aynı değildir. Pırlantanın fiyatı, kesim (Cut), renk (Color), berraklık (Clarity) ve karat ağırlığı (Carat Weigh) olarak adlandırılan 4C özelliğine ve bunların bileşimine bağlıdır. Pırlanta satın alırken, bunların bileşimine dikkat edin.

Karat ağırlığı: Karat bir pırlantanın ağırlık ölçüsüdür. Bir karat 100 eşit puana bölünür. Yarım karat 50 puandır ve 0.50 kt şeklinde yazılır.

Kesim: Bu özelliklerin içinde en önemlisidir. Çünkü pırlantanın göz alıcı ışıltısı kesimin kalitesi sayesinde ortaya çıkar. Diğer özellikleri doğadan kaynaklanırken kesim özelliği, pırlanta üzerinde insan eliyle yaratılan tek özelliktir. Faset (Işığı yansıtan yüzey) orantılarının doğru olduğu iyi bir kesim, pırlantanın ateşini ve parlaklığını ortaya çıkarır. Son derece teknik bir konu olan pırlanta kesimiyle, pırlanta şeklini karıştırmamak gerekir. Şekil kişinin zevkine bağlıdır. Yuvarlak kesim bilinen kesimler arasında en popüler olanıdır. Diğer şekiller arasında zümrüt kesim (Dikdörtgen pırlanta kesim), damla, markiz (iki ucu sivri kesim), prenses (Üzeri kare yuvarlak kesim) oval ve kalp pırlantalar sayılabilir.

Renk: Pırlanta renkleri beyazın çeşitli tonlarından oluşur. Pırlantalar, renksize ne derece yakın olduklarına bakılarak sınıflandırılır. En nadir bulunan ve en beyaz olanlar D, E, F ve G'dir, ancak pırlantaların büyük çoğunluğu beyaz ve çok hafif renkli beyaz olarak adlandırılan H-L renkleri arasındadır. M rengi ve altındakilerde gözle görülebilir sarımtırak bir renk tonu vardır. Öte yandan son derece nadir bulunan belirgin renklerde pırlantalar da vardır ve bunlara fantezi adı verilir. Bunlar pembe, mavi, sarı ve pek çok renkte görülebilir.

Berraklık: Bir pırlantanın berraklığı ‘‘doğanın parmak izleri’’ olarak adlandırılan lekelerine bakılarak belirlenir. Hemen hemen bütün pırlantalarda, pırlantayı oluşturan karbon kristalinin küçük izlerine rastlanır. Ancak bu lekelerin çoğu mikroskopik olduklarından çıplak gözle görülemez. Lekeler ancak çok kuvvetli mercek altında seçilebilir. Bir pırlantanın lekeleri ne denli az ise taş da o kadar nadir bulunur.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!