Milenyum’a Türk imzası

Güncelleme Tarihi:

Milenyum’a Türk imzası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

31 Temmuz'da dünyaya yeni bir Türk moda tasarımcısı daha açılıyor.

Arzu Özbakış Kaprol, 27 yaşında genç bir moda tasarımcısı. Onun özelliği DuPont Lycra tarafından Almanya'da düzenlenen Avrupa'nın en büyük moda şovu European Designer's Show'a katılacak olan ilk Türk modacısı olması. Bugüne kadar pek çok ödül alan ve Avrupa'nın önemli moda merkezlerinde koleksiyonları satılan Kaprol, 31 Temmuz günü büyük sınavını vermek için hazır görünüyor...

Annesinin sahip olduğu modaevi sayesinde, küçük yaşlardan beri modacı olmak istediğini biliyor. Kumaşların içinde büyümüş. ‘‘5 yaşında elimde kaşıkla şarkı söylemeye başladım’’ diyenler gibi, bu işi biraz da tiye alarak anlatıyor çalışmalarını. ‘‘Annem doktor olsaydı, ben de doktor olmak ister miydim bilmiyorum, ama annem modacı ve ben de bu işi yapmayı hep istedim’’ diyor. Çıkacağı defilelerden, dünyanın moda eksperlerinin gözü önünde olmaktan çok korkuyor ama giysi tasarlamayı, yeni kreasyonlar hazırlamayı da çok seviyor. ‘‘Şaşılacak durumlar oluyor. Benim giysilerim Paris ve Londra'da satılıyor ve en büyük alıcı kitlem de Japonlar. Dünya gerçekten gitgide küçülüyor galiba’’ diyen Kaprol, hayatını defileler, evi ve atölyesi arasında koşturarak geçiriyor. Ama bugünlerde tek heyecanı var: ‘‘Yeni Milenyumla Aydınlanma’’ projesi...

Beyaz ve saf

Almanya'da gerçekleşecek defilede Kaprol'un koleksiyonu beyazlık ve saflık temaları üzerine kurulmuş. O yüzden de adına ‘‘Yeni Milenyumla Aydınlanma’’ adını vermiş. ‘‘Artık bin yılın savaşlarını ve kötülüklerini geride bırakmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Onun için yeni gireceğimiz bin yılın modası ve asıl rengi beyaz olmalı. Beyaz bir sayfa açmak gibi... Altın rengi ise tamamen güneş ışıklarını ifade ediyor.’’ Kaprol, yeni milenyuma farklı bir bakış açısıyla, sadece temizlik ve saflığı düşünerek yaklaşmanın bireysel yaşamlarımıza da katkısı olacağını ifade ediyor.

Şu anda Paris ve Londra'daki ünlü butiklerde kıyafetleri satılan Kaprol, önümüzdeki günlerde New York ve Milano'da satışa çıkarılacak parçalar için ön görüşmeleri sürdürüyor. Kaprol, 31 Temmuz günü Almanya'da yapacağı defilesi için, aylar boyunca çalıştığını belirtiyor. ‘‘Önce genel bir konsept oturtuyorum kafamda. Sonra renkler, kıyafetler ve biçimler ortaya çıkıyor. Bu defile için bütün parçalar, Güney Sanayi tarafından üretilen lycra'lı kumaşlardan yapıldı.’’

45 parçadan oluşan koleksiyonda genelde beyaz ve krem rengi hakim. Bazı parçalarda altın rengi işlemeler de bulunuyor. Neden lycra'lı kumaşlar derseniz... Kaprol'e göre de, bir moda tasarımcısı için en esnek ve rahat çalışılabilecek kumaşlar, lycra'lı kumaşlar. ‘‘Her çeşit kıyafet, yani ceket, etek, pantolon, hırka, gömlek lycra ile başka türlü görünüyor. Sadece görüntü değil, farklı bir kullanım alanı da sağlıyor’’ diyor.

Sertab ve Şebnem’e sahne kıyafetleri

Ünlü sanatçılardan Sertab Erener ve Şebnem Ferah'ın sahne giysilerini dizayn eden Kaprol, ‘‘Şebnem Ferah'la ilk albümünden beri birlikte çalışıyoruz. Sertab Erener'le daha sonra başladık. İkisiyle de zamanla gelişen dostluklar kurduk’’ diyor.

Kaprol'e göre, kendisi asla bir imaj çalışmasının içine girmiyor. Ona gelen insanlar, özellikle de sanatçılar kendi iç yolculuklarını tamamlayıp, hazır bir şekilde karşısına çıkıyorlar. ‘‘Bana sadece onların istedikleri tarzı kumaşa dökmek kalıyor’’ diyor.

Arzu Özbakış Kaprol kimdir?

Arzu Özbakış Kaprol, 1972 yılında Bursa'da doğdu.

Daha sonra İstanbul'a gelerek Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Moda Tasarımı bölümünden mezun oldu.

Moda eğitimine Paris'te American Academy'de devam etti.

1992 yılında Beymen Academia'nın ‘‘Yarının Avant-garde Kadını’’ yarışmasında özel kostüm ödülü ve 1995 yılında da birincilik ödülünü aldı.

1994'te de Tekstil ve Kumaş İhracatçıları Birliği'nin ‘‘Genç Yetenekler’’ yarışmasında mansiyon ödülüne hak kazandı.

Ardından ‘Beymen Academia by Arzu Kaprol’ etiketiyle 2 sezon boyunca kendi tasarımlarını sergiledi.

Bu dönemde Pierre Cardin iç çamaşırları için uluslararası pazarda tasarımlar yaptı.

Aynı yıl İngiltere'deki ‘‘Birmingham Premiere Collection’’- da yine kendi koleksiyonunu sergiledi.

1995'te kendi tasarım stüdyosu ARTOLIA'yı açtı.

1997 yılında da ilk ARTOLIA koleksiyonunu İstanbul Moda Fuarı'nda sergiledi.

1998'de ise kendi koleksiyonunu ilk defa olarak bir uluslararası fuarda, CPD Düsseldorf Moda Fuarı'nda sergiledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!