Milas köylüsünün taş ocağı isyanı TBMM'ye taşındı

Güncelleme Tarihi:

Milas köylüsünün taş ocağı isyanı TBMMye taşındı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2006 12:34

Muğla'nın Milas İlçesi'ne bağlı Avşar Köyü'nde 15 yıldır Çevre Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇED) olmadan işletilen taş ocağında, çevrecilerin ve sivil toplum kuruluşlarının bir aydır tepki göstermeleri, konunun milletvekilleri tarafından TBMM'ye taşınmasını sağladı.

Taş ocağının, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve AKP Kayseri milletvekilleri tarafından korunduğunu ve Zeytincilik Kanunu'na muhalefet ettiğini iddia eden CHP Tekirdağ Milletvekili Mehmet Nuri Saygun, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe'nin yazılı olarak cevaplamasını istediği üç soruluk önergesini bugün TBMM’ye verdi.

Saygun, önergesinde, Zeytincilik Kanunu'nda, “Zeytincilik sahaları daraltılamaz zeytin sahaları ve bu sahalara en az üç kilometre mesafede zeytinyağı hariç, zeytinlerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olabilecek kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkartan tesis yapılamaz ve işletilemez” denilmesine rağmen, Avşar Köyü'ndeki taş ocağına kimin izin verdiğini, ocağın faaliyetlerinin halan devap edip etmediğini Bakan Pepe’den yazılı olarak cevaplamasını istedi.
Saygun ayrıca, Avşar Köyü'nde yasaya aykırı işletildiği iddia edilen taş ocağından sürekli olarak atılan dinamitlerin köy evlerini çatlattığı, köylüyü gürültü ve korku kirliliği ile tedirgin ettiği, ulaşım trafiğini tehlikeye soktuğu, ayrıca balık üretim işletmelerini olumsuz etkilediği iddialarında cevaplanması gerektiğini dile getirdi. Saygun, bu taş ocağının, yasal işlemlere aykırı olarak işletildiğine dair raporlara rağmen faaliyetlerine devam etmesindeki gücü kimden aldığının da açıklanmasını gerektiğini belirtti.

Öte yandan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın talimatı üzerine Maden Tetkik Arama Kurumu'na (MTA) bağlı uzman ekiplerin perşembe ve cuma günü Avşar köyündeki taş ocağına gelerek incelemelerde bulunacakları kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!