MHP'ye Alevi tepkisi

Güncelleme Tarihi:

MHPye Alevi tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2006 12:05

MHP'nin Erciyes Zafer Kurultayı'nda Alevi deyişleri ve semah gösterisine yer vermesi, Alevilerin sert tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Fevzi Gümüş ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kazım Genç, MHP'nin Tekir Yaylası'nda düzenlenen Erciyes Zafer Kurultayı'nda semah gösterisi yapılmasını değerlendirdi.

MHP'nin semah dönerek kendini meşrulaştırmaya çalıştığını söyleyen Gümüş, "Çorum, Maraş katliamını henüz unutmadık" dedi.

Alevi ritüellerinin öne çıkarılmasını, seçimlerin yaklaşmasına bağlayan Gümüş, buna karşın MHP'nin Alevi kesimlere güven vermediğinin altını çizdi.

MHP'NİN SİCİLİ

Gümüş, “Yakın tarihte de görüldüğü gibi ülkücü hareket 12 Eylül 1980 öncesinde 'Elde Kuran, Hedef Turan' sloganıyla, yükselen İslamcı oyları kendine çekmeye çalışmış, milliyetçi, mukaddesatçı çizgisiyle de Çorum’da, Maraş’ta, Sivas’ta çok vahşi katliamların içinde yer almıştır. Yakın tarihin katliamlarına baktığımızda MHP’nin sicilinin pek de temiz olmadığı ortadadır" diyerek tepkisini dile getirdi.

Haberin Devamı

Gümüş, MHP'nin "Alevilere milliyetçi bir elbise giydirmek istediğini" öne sürerek, buna karşın MHP'nin zorunlu din derslerinin kaldırılması, cemevlerinin ibadet yeri olarak yasalarda yerini bulması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, Alevilere yönelik her tür ayrımcı politikanın sona erdirilmesi konusunda çaba göstermediğine dikkat çekti.
GENÇ: YAPTIKLARI SEMAH RUTÜELLERE UYGUN DEĞİL

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kazım Genç de, MHP'nin kurultayında dönülen semahın rutüellere uygun olmadığını savundu.

Semahın, cemevlerinde gerçekleştirilen bir ibadet olduğuna işaret eden Genç, "Alevilere sempatik gözükelim derken inançlarına ters davranıyorlar" diye konuştu.

Alevilerin çok büyük kesiminin bugüne kadar MHP'ye oy vermediğini hatırlatan Genç, bundan sonra da böyle bir tercihe ihtimal vermediğini kaydetti.

MUMCU’YA DA ELEŞTİRİ

Siyasi partilerin Alevi kitlesine yöneldiğini ifade eden Genç, ANAVATAN Genel Başkanı Erkan Mumcu'yu da eleştirdi. Mumcu'nun Kültür ve Turizm Bakanı olduğu dönemde, "Madımak Yangını Oratoryosu"nu sansürlediğini belirten Genç, şimdi ANAVATAN’ın Alevilere yeşil ışık yaktığını açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!