MHP'nin "öfke" kongresi

Güncelleme Tarihi:

MHPnin öfke kongresi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2009 14:06

Yaklaşık bir ay arayla, Türkiye’nin iki büyük siyasi partisi, kongresini yaptı. Ancak fark, bakış açısı, yaklaşım o kadar farklıydı ki. AK Parti Kongresi 3 Ekim’de, tam bir “düğün” havasında yapıldı. MHP’nin bugün yapılan 9. Kongresi’nde ise “ölüm” teması ağırlıklıydı.

Haberin Devamı

Oysa her iki kongrede de üzerinde durulan konu, atmosferi oluşturan konu aynıydı;
“Açılım..”

Bir ay önce AK Partililerin “demokratik açılım” dediklerine, MHP’liler bugün “PKK açılımı” dediler.

Bir ay önce AK Partililerin “demokrasiye yönelik adım” olarak nitelendirdiklerine MHP’liler bugün “ihanet” yaftasını yapıştırdılar.

Zeynep Gürcanlı YAZIYOR

MHP Kongresi'nden fotoğraflar

Atmosfer, Kongre salonlarına da yansımıştı.

AK Parti’nin 3 Ekim’de yaptığı kongre renk renkti. Salonda hemen hemen tüm il örgütleri kendilerini gösterebilmek için çeşitli yollara başvurmuşlar, bir örnek çarpıcı renklerdeki tişörtlerden, yine çarpıcı renklerdeki il ya da ilçe örgütünün adının yazılı olduğu flamalara kadar, tüm salon adeta bir renk cümbüşü gibiydi. Her tarafta pankartlar, renk renk atkılar vardı.

MHP’nin kongresinde ise hakim renk kesinlikle Türk Bayrağı’nın rengi olan kırmızı beyazdı. Salonda sadece Türk bayrağı ile yine kırmızı beyaz üç hilalli MHP bayrağına izin verilmişti. Kimse, partinin hangi il ya da ilçe örgütüne mensup olduğunu gösteren herhangi bir pankart açmadı, atkı ya da tişört kullanmadı. Ortada tek farklı bayrak, üzerinde ay yıldız olan kırmızı, mavi yeşil Azerbaycan bayrağı idi.

Haberin Devamı

MHP kurultayı olaylı başladı

AK Parti’de, gerek kongre salonunda, gerekse salona giremeyip, dışardan kongreyi izleyenlerin arasında kadınların ve özellikle genç kızların çokluğu dikkat çekiyordu. Neredeyse katılımcıların üçte biri kadındı. Kadınların renk renk giysileri de AK Parti’nin Kongresini yaptığı alana renk getiren unsurlardan biriydi.

Oysa bugünkü MHP Kongresi’nde genel kabul gören kıyafet, açık arayla siyah takım elbise ile kravatsız kullanılan beyaz ya da siyah gömlek idi. Salondaki az sayıda kadın delege ya da partili de koyu renkleri tercih edince, kıyafetten gelecek renk unsuru da ortadan kalkmış oldu. Bir başka ilginç not ise, MHP kongresinde salonda açıkça azınlıkta kalan kadın partililer, salon dışındaki yoğun kalabalık içinde ise hemen hemen hiç yoktular.

Her iki kongrede kullanılan müzikler de birbirinden çok farklıydı;
AK Parti Kongresi’ndeki delegeler ve partililer, içinde semah, horon ya da halay ezgileri taşıyan, türkü formatındaki şarkılarla coşturuldular.

MHP’nin bugünkü kongresinde ise marş ezgileri hakim oldu. Gerçi Kongre’nin resmi şarkısı olan “Var ol Türkiye”nin içinde semahın da, horonun da halayın da adı geçiyordu ama, bunların ezgilerinden eser yoktu. Zaman zaman da Mehter Marşı ile partililer coşturuldu.

VE ÖFKE

Haberin Devamı

MHP Kongresi en çok öne çıkan unsur ise, eğer tek kelimeyle özetlenecek olursa, “öfke” idi.

Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin konuşmasında da bu unsur ön plandaydı. Ve öfke, açılıma, açılımı hayata geçiren AK Parti’ye yönelikti.

Fitili Bahçeli’nin konuşması ateşledi.

Genel Başkan, konuşmasının çok büyük bir bölümünü açılım temasına ayırdı. Ve Bahçeli açılımı eleştirdikçe, sertleştikçe, salon coştu, alkışlar arttı.

MHP Kongresi’de “ölüm” temasının öne çıkmasındaki en büyük etkenlerden biri, Bahçeli’nin sürekli şehitlerden bahsetmesiydi.

Sadece PKK’ya karşı savaşta hayatını kaybeden şehitleri değil, Malazgirt Savaşı’ndan Haçlı seferlerine, Çanakkale Savaşı’ndan, Milli Mücadele’ye, Kıbrıs Barış Harekatı’na kadar, tüm şehitleri tek tek andı. Açılımın tüm bu şehitlere karşı saygısızlık olduğunu söyledi. Türkiye’nin uğruna “kan döküldüğü için vatan” olduğunu vurguladı.

Bahçeli’nin partililerden en çok alkış aldığı sözleri de bu mesajlarda oldu. Partililere hitaben, “sizlere faşist, yavru muhalefet, kafatasçı, ırkçı dediler, gülüp geçtiniz. Takılmadınız, oyalanmadınız. Çünkü hiçbiri siz değildiniz. Ama şimdi, şahadet sorgulanıyor. Bizim bu ülkeden gitmeye niyetimiz yok. Bizi buradan gönderecekler de daha anasından doğmamıştır” dediğinde, herkes ayakta alkışladı.

Yine Bahçeli’nin sık sık yinelediği bir başka sözcük ise, “kuşatma” oldu. AK Parti’yi kastederek, Türkiye’nin sadece dışardan değil, bu kez “içerden de” kuşatıldığını öne sürdü.

Haberin Devamı

ERDOĞAN “İŞBİRLİKÇİ, TAŞERON, YAPAY İSRAİL DÜŞMANI…”

Bahçeli yaklaşık iki saatlik konuşmasında en çok da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yüklendi. Erdoğan’ı sık sık “Büyük Ortadoğu Projesi eş başkanı”, “dış mihrakların taşeronu” ya da “işbirlikçisi” gibi sıfatlarla andı.

MHP Genel Başkanı’nın, Erdoğan hakkında kullandığı en ilginç sıfat ise “yapay İsrail düşmanı” oldu. Bu sıfata gerekçe olarak da Erdoğan’ın bir yandan İsrail karşıtı çıkışlar yaparken, diğer yandan ABD’De Yahudi lobileri ile görüşmesini örnek gösterdi.

Başbakan’dan bahsederken, “İmralı-Kandil-peşmerge-ABD ve Erdoğan işbirliği” nitelendirmesini yaptı.

9. KONGRE’DE, 9. HAÇLI SEFERİ BENZETMESİ

Haberin Devamı

MHP bugün 9. olağan Kongresi’ni yaptı. Bu çerçevede bir başka ilginç not da, Bahçeli’nin bu kongrede, AK Parti hükümetini eleştirirken “Türkiye’ye karşı 9. Haçlı seferi” benzetmesi yapması oldu.

Sık sık “Rum-Ermeni-Peşmerge-Haçlı zihniyetinin” Türkiye’ye karşı senaryolarından, Sevr Antlaşması’nın yeniden hayata geçirilme çalışmalarından bahsetti, AK Parti’yi ise açıkça “işbirlikçilikle” suçladı, “tüm bu açılımların sonunda Kıbrıs, Karabağ Kerkük peşkeş çekilmektedir” dedi.

KAPUSUZ YUHALANDI

Tabii, Genel Başkan AK Parti’ye yönelik bu kadar sert konuşunca, olan da MHP Kongresi’ndeki AK Parti temsilcisine oldu. Bahçeli’nin konuşmasının ardından misafirler tek tek anons edildi. Ve sıra AK Parti adına MHP Kongresi’ne gelmiş olan Salih Kapusuz’a gelince, alkışlar birden kesildi, yerini yuhalamalar aldı.

Ve bir başka ilginç not daha; MHP Kongresi’nde küçük büyük pekçok siyasi parti temsilcisi vardı.

Böyle bir ortamda DTP’den hiçbir temsilcinin gelmemiş olması belki normalde. Ancak ilginçtir, CHP’den de kimseler yoktu…

Haberin Devamı

BAHÇELİ’DEN BİRLEŞME ÇAĞRISI

Kongre’ye damgasını vuran son olay ise, Devlet Bahçeli’nin çağrısı oldu;
Bahçeli, adını vermedi ama, ayrıntılı şekilde tarif ederek; siyasi yelpazenin milliyetçi kesiminde duran tüm siyasi partilere “MHP çatısı altında birleşme” çağrısı yaptı. Ve yoğun alkış aldı.

MHP Lideri, sonraki cümlelerinde çağrıyı genişletti ve ekonomik krizden muzdarip dar gelirlilerden, Türkiye’nin geleceği hakkında endişe duyan tüm kesimlere de, “MHP’nin kapısının açık, MHP’nin kollarının açık” olduğunu vurguladı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!