MGK'nın gündemi Kürtçe eÄŸitim ve Kıbrıs

Güncelleme Tarihi:

MGKnın gündemi Kürtçe eğitim ve Kıbrıs
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 11:44

Kürtçe eğitim konusundaki eylemler ve AB'nin yeterli bulmadığı ‘mini demokrasi paketi’, MGK'da devletin zirvesine geliyor. Kıbrıs konusundaki gelişmeler de Kurul'un diğer önemli gündemi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlığında Çankaya Köşkü'nde sabah 09:30'da toplandı. MGK'da, AB üyeliği yolunda yapılan Anayasa değişiklikleri çerçevesinde uyum yasaları ele alınıyor.

Tartışmalara neden olan ve AB'nin de Başbakan Ecevit'e ‘mini demokrasi paketi Avrupa normları ile örtüşmüyor’ yönündeki uyarılarının ardından MGK, özellikle 312 ve 159. maddeler konusunda yoğunlaşacak.

EYLEM PLANI

Kürtçe eğitim için yapılan eylemlere karşı alınan tedbirlerin masaya yatırılacağı MGK'da, ‘demokratikleşme ile bölücülük’ arasındaki çizginin önemi vurgulanarak, bu konuda bir eylem planı da görüşülecek. PKK'nın siyasallaşması paralelinde gündeme getirildiği ifade edilen Kürtçe eğitim konusunda MGK ayrıca, hükümetin aldığı tedbirleri daha sıklaştırmasını da isteyecek.

Haberin Devamı

Toplantıda, askeri üyelerin ve BaÅŸbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin Kürtçe tartışmaları için hassasiyetlerini dile getirerek, ‘‘Kürtçe televizyon yayınları, okullarda Kürtçe'nin ek ders olarak verilmesi veya eÄŸitim dili olarak kullanılması ülkenin milli birliÄŸine zarar verecektir’’ mesajını vermesi bekleniyor.Â

KIBRIS'TAKÄ° GELÄ°ÅžMELER

Kurul'un en önemli maddelerinden birini ise Kıbrıs'taki gelişmeler oluşturuyor. MGK, Son dönemde KKTC Cumhurbaşkanı Denktaş'ın başlattığı ve dün beşincisi yapılan aracısız görüşmeleri ve gelinen noktayı değerlendirecek. Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in bir günlük gezi için Bosna-Hersek'e gitmesi nedeniyle, yerine Kıbrıs'tan sorumlu Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel vekalet ediyor. Dışişleri, Kurul'a dış politikada gelişmeler konusunda bir birifing verecek.

Toplantıya kurul üyelerinin dışında Dış Ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Tunca Toskay da katıldı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!