MGK, Batı modeline göre yeniden yapılandırılmalı

Güncelleme Tarihi:

MGK, Batı modeline göre yeniden yapılandırılmalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

FP, ‘Yeni eşkali’ ve ‘Siyasi topografyası’ olarak nitelediği ‘Yeni Anayasası’nı açıkladı. FP'nin Ocak ayında yapacağı program değişikliğinin temelini oluşturan 87 sayfalık kitapçıkta, ‘Milli Görüş’ ve ‘Adil Düzen’ gibi eski söylemler bir kenara bırakıldı.

FP'yi ‘Anayasal çizgide ve en merkezdeki parti’ olarak tanımlayan Recai Kutan, ‘‘Arka yüzümüz yok. Bu tanımladığımız esaslar dışında bize bir kılıf giydirmeye kalkışan, o kılıfı sadece kendisine yakıştırmış olur’’ dedi. Kutan, Bilkent Oteli'ndeki kahvahtılı basın toplantısında, özetle şunları söyledi:

CUMHURBAŞKANI'NI HALK SEÇMELİ

MGK, Batı tipi gerçek demokrasi modeline göre yeniden yapılandırılmalı. Bakanların sayısı azaltılmalı. Devlet Memurları Yasası yeniden düzenlenmeli. İdarenin her türlü eylemi yargıya açılmalı. Başkanlık sistemi tartışmalarından ayrı ele alınmak üzere, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi için gereken düzenlemeler yapılmalı. DGM'ler kaldırılmalı. Kamuoyu demokrasisini sağlamak için, belli sayıda vatandaş grubunun imza toplayarak TBMM'ye kanun teklif edebilmesini sağlayan düzenlemelere gidilmeli.

SERBEST PİYASA EKONOMİSİ

Serbest piyasa ekonomisi benimsenmiştir. Devlet, ekonomik faaliyetlerden çekilerek asli görevine dönmelidir. Özelleştirmeyi sadece ekonomik bir faaliyet olarak değil, aynı zamanda siyasi yozlaşmanın önlenmesi ve demokrasinin kökleşmesinin de bir aracı olarak görüyoruz. Bu nedenle özelleştirmenin önündeki tüm mevzuat engelleri kaldırılacaktır.

ABD VE BATI'YA MESAJ

Dünya Bankası, IMF ve uluslararası finans kurumlarıyla sağlıklı ilişkiler kurulacaktır. Gerçekçi kur politikası sürdürülecek ve Avrupa ortak para birimi olan Euro'ya uyum sağlanacaktır. Öncelikli tercihimiz Gümrük Birliği'ni sürdürmektir. Türkiye'nin çıkarları açısından Avrupa Birliğine üye olması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin NATO içindeki etkin rolünü sürdürmeye kararlıyız. ABD ile sürdürülen stratejik işbirliğinin sürmesi gerektiğine inanıyoruz.

FP, LAİKÇİLİĞİN DIŞINDADIR

FP, her türlü laiklik karşıtı uygulamanın da, laikçiliğin de dışındadır.

İLKOKUL 5 YILA İNSİN

İlkokul 5 yıla indirilmeli, çeşitli alanlarda meslek okulları açılmalıdır. Bu çerçevede en az 8 yıl eğitim de verilmelidir. Din eğitimi bir meslek eğitimi değildir, toplum çocuklarının din eğitimi almasını istiyorsa devlet bunu vermek zorundadır.

YÖK'Ü MECLİS SEÇSİN

YÖK kaldırılmalı, rektörleri üniversite mensupları, YÖK Başkan ve üyelerini de Sayıştay'da olduğu gibi Meclis seçmelidir.

GÜNEYDOĞU SORUNU

Güvenlik kuvvetlerimizin yaptığı başarılı çalışmalar her türlü takdirin üstündedir. Şimdi sıra kalıcı çözümleri milletçe bulmaya gelmiştir. Sosyal ve ekonomik tedbirlerin alınması için zamanın uygun olduğuna inanıyoruz.

SANATA VERGİ DESTEĞİ

Kültür ve sanat çalışmaları vergi politikalarıyla desteklenecek, bu alandaki vergi oranları minumum noktaya indirilecek. Sinema salonlarına yüzde 30 oranında yerli film gösterme zorunluluğu getirilecek, yerli film çalışmaları her türlü vergi ve rüsumdan muaf tutulacak, film stüdyolarının kurulması teşvik edilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!