Metro, Meydan AVM konseptini yaygınlaştıracak

Güncelleme Tarihi:

Metro, Meydan AVM konseptini yaygınlaştıracak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2008 14:54

Metro Group, yüzde 100 açık havada hizmet veren ve çevreci bir alış veriş merkezi olarak bilinen İstanbul’daki Meydan Alışveriş Merkezi konseptini örnek bir proje olarak dünya çapında yaygınlaştırmayı planlıyor.

Metro Group’un İstanbul Merter’de inşası süren ve 2009’da hizmete girmesi planlanan projesi ise jeotermal enerjiden güneş enerjisine geçerek dünya çapında alışveriş merkezi kültürünü değiştirecek bir proje olarak görülüyor.

METRO Group Varlık Yönetimi CEO’su Prof. Michael Cesarz, Meydan Alışveriş Merkezi’ni dünya için pilot bir proje olarak gördüklerini belirterek, “Meydan’ın tüm dünya üzerindeki en büyük pilot sistem olmasına ve bizim böylesi dev bir jeotermal tesis kurarken bazı konularda ilk deneyimlerimizi yaşamış olmamıza rağmen, bu proje ile sıradışı bir deneyime imza attığımızı düşünüyoruz. Hedefimiz genel anlamda enerji tüketimini azaltmak ve şirket bünyesinde yenilenebilir enerji kullanımını arttırmaktır” dedi.

HEDEF ULI DÜNYA ÖDÜLÜ

Bu arada, Meydan Alışveriş Merkezi Avrupa Birliği Çevre Ödülleri Türkiye Programı “Süreç” kategorisinde birincilik ödülüne layık görülürken, Urban Land Institution (ULI) tarafından verilen Mükemmellik Ödülü’nün de sahibi oldu. Her iki ödülünün kamuoyuna duyurulması amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Prof. Michael Cesarz, Mükemmelik Ödülü Yarışması’nın gayrimenkul sektörünün en prestijli ödülü olarak kabul edildiğini hatırlatarak, “Kazandığımız ödüller bize büyük memnuniyet verdi. Geleceğin enerji kaynaklarını kullanıyor olması ve akıllı mimari yapısı Meydan Alışveriş Merkezi’ni birinci sınıf bir alışveriş merkezi haline getirmiştir” diye konuştu.

Prof. Cesarz ULI Mükemmellik Ödülleri’nin sahipleri belirlenirken, bir projenin yalnızca tasarım ya da mimari özelliklerini değil, projenin tüm gelişim aşamalarının değerlendirildiğini söyleyerek, “Ekim ayında belirlenecek olan ULI Global Ödülleri’nin sonuçlarını da merakla beklemekteyiz. Meydan Alışveriş Merkezi belki de dünyanın en iyi projelerinden biri olma ünvanını da elde edebilir” dedi.

2009’DA AÇILACAK MERTER PROJESİ GÜNEŞ ENERJİSİ KULLANACAK

METRO Group’un bundan sonraki inşaat projesinin 2009 yılında açılacak olan Merter projesi olduğunu belirten Prof. Michael Cesarz, “Bu projeyle de ekoloji alanında bir adım daha ileri gitmeyi planlıyoruz. Bu kez jeotermal enerji yerine güneş enerjisini kullanıyor olacağız. Burada gururla dile getiriyoruz ki Meydan Alışveriş Merkezi Avrupa’nın en değerli projelerinden biri seçilmiştir. Bu başarı yalnızca METRO Group’a değil Türkiye’ye de aittir. Bu projeyle Avrupa ülkeleri Türkiye ve Türk insanının bu tür çevre dostu projeleri hayata geçirebildiğini görmüştür” dedi.

GÜNDÜZ BAYER : ALIŞ VERİŞ KÜLTÜRÜNDE EMEKLEME BİTTİ AYAĞA KALKTIK

Metro Group Varlık Yönetimi Türkiye Genel Müdürü Gündüz Bayer ise, Türkiye’de 20 yıllık bir geçmişe sahip bulunan Türkiye’de perakende ve alışveriş merkezi sektörünün hep emekleme çağını yaşadığı yönünde bir eğilim olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Aradan geçen zamanda temsil ettiğimiz bu sektörlerde büyük değişimler yaşandı. Önce organize perakende, çok katlı mağazacılık ve daha sonra da çeşitli formatlarda alışveriş merkezleri ile tanıştık. Formatlarda ve ürün çeşitliliğinde her geçen gün bir adım öteye gidildi. Bu yarıştan kazançlı çıkanın tüketici olduğunu söyleyebiliriz. Genç Türk perakendesi, ciroları ve alışveriş merkezleri ile Avrupa’da adından söz ettirmeye başladı. Bu ticari başarıların oluşmasında METRO Group’un çok ciddi katkısı vardır.Şimdi ise Türk perakende sektörünü başka bir boyuta taşıyoruz. Bugün artık emekleme çağının geçtiğini duyuruyoruz ve ayağa kalktığımızı ilan ediyoruz.”

KAPALI KUTU AVM DEĞİL SOSYAL YAŞAM ALANI

Bayer, alışveriş merkezleri için yeni formatın kapalı kutu AVM’ler değil, sosyal bir yaşam alanı olarak da hizmet verecek çevreci projeler olacağını ifade ederek “ AVM’lerde örnek aldığımız ülkelere şimdi biz örnek oluyoruz. Artık dünya standartlarının üzerinde projeler gerçekleştiriyoruz. Eskiden biz Avrupa’ya giderdik AVM’leri anlamak ve öğrenmek için, şimdi onlar gelip bizim projeleri kendilerine örnek alıyorlar” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!