Meteoroloji'ye 30 milyon TL'lik yatırım

Güncelleme Tarihi:

Meteorolojiye 30 milyon TLlik yatırım
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2009 10:23

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, hava tahminlerinin yanı sıra sel ve fırtına gibi doğa olaylarında yüzde 99'a ulaşan oranda doğru tahmini sağlayacak, 30 milyon TL'lik yatırımla 6 yeni radar kurulacağını bildirdi.

Çağlar, bir toplantıya katılmak üzere geldiği Adana'da, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü olarak 450 ölçüm istasyonu ve 3 bin 200 personelle hizmet verdiklerini söyledi.

Meteorolojinin tarım, havacılık, yerel yönetimler, silahlı kuvvetler gibi çoğu kurum ve özel sektörle yakın ilişki içinde olduğunu ifade eden Çağlar, daha iyi hizmet vermek için çaba sarf ettiklerini belirtti.

Meteorolojinin teknolojiyi iyi kullanmak zorunda olduğunu dile getiren Çağlar, “Çünkü atmosfer çok değişken, bir bakıyorsunuz, sabah günlük güneşlik, öğleden sonra şiddetli yağış ve fırtına var. Bu durum ilmi ve teknolojiyi fazlasıyla kullanmanızı gerektiriyor, biz de bunu sağlayacak yatırımlar yapıyoruz” dedi.

Yer ölçümlerinin yanı sıra uydu gözlemleri yaptıklarını ve 15 günlük tahminlere ulaşabildiklerini anlatan Çağlar, tahmin oranlarının ise yüzde 90'lara ulaştığını dile getirdi.

Daha yüksek tahmin oranlarına ulaşmak, özellikle de fırtına, sel gibi sonuçları ağır olabilen doğa olayları öncesi net bilgiler elde etmek istediklerini belirten Çağlar, bu amaçla hava tahmin radarları kurma çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Şu ana kadar Zonguldak, İstanbul, Balıkesir ve Ankara'da radar kurulduğunu bildiren Çağlar, şöyle konuştu:

“Radar sistemleri ileri teknoloji ürünleri. Bulut hareketlerini, rüzgar durumları da dahil, meteorolojik olayların oluşumunu radarlar aracılığıyla izliyoruz. Şu ana kadar 4 tane radar istasyonu kurduk. 6 tane daha kuruyoruz. Bunlardan birini de Adana'ya kuruyoruz. Radarlar bize erken uyarı, sel, fırtına olaylarını daha net, noktasal olarak verebilecek.”

HER RADAR 300 KİLOMETREDE ETKİLİ

Meteorolojik tahminleri 15 güne kadar yaptıklarını anlatan Çağlar, radarlarla kuvvetli meteorolojik olayların, nerede ne kadar olabileceğinin tahmin edileceğini söyledi.

Meteorolojinin tahmin oranlarının yüzde 90 olduğunu anımsatan Çağlar, “Ancak radar sistemleri sayesinde bu oran yüzde 99'a kadar çıkabilecek. Yeni kurulacak 6 radarla 10'a ulaşacağız ve tüm Türkiye'yi kapsayacak şekilde donatmış olacağız” dedi.

Her bir radarın 300 kilometre alanı kapsadığını belirten Çağlar, 6 radar yatırımının toplam maliyetinin 30 milyon TL olduğunu ve 2010 yılı içinde faaliyete geçirileceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!