Merkez sağa marş marş

Güncelleme Tarihi:

Merkez sağa marş marş
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

RP Lideri Erbakan, partisini kurtarabilmek için 30 yıllık siyasi rotasını ‘merkez sağ’a çevirdi. Özal'ın kurduğu 1983 ANAP'ını örnek alan Erbakan, parti kurmaylarına ‘‘Merkez sağdaki mevzilerinize marş marş’’ diyerek, çalışma yapmaları talimatını verdi.

KAPANMA korkusu, RP Lideri Erbakan'a, 30 yıllık politik yaşamının en önemli kararını aldırttı. Partisinin siyasi yelpazedeki yerini değiştirmek için kolları sıvayan Erbakan, bu amaçla, yeni siyasi rotasını ‘merkez sağ’a çevirdi. Turgut Özal'ın kurduğu 1983 ANAP'ını model alan Erbakan, parti yöneticilerine, ‘‘Merkez sağdaki mevzilerinize marş marş’’ talimatını verdi. Anayasa Mahkemesi'ndeki davada karar için gün sayılmaya başlanırken, önce ‘Batıcı’, sonra da ‘Cumhuriyetçi’ ve ‘Atatürkçü’ olan Erbakan, partisiyle ilgili bu tarihi kararı kısa süre önce aldı. Erbakan'ı, Özal'ın düşünce, ibadet ve teşebbüs özgürlüğüyle ilgili görüşleri etkiledi. RP kaynaklarından alınan bilgilere göre, Erbakan, bunun üzerine büyük bir gizlilik içinde, ANAP'la ilgili kapsamlı bir araştırma başlattı. Bu araştırmayla, ‘Liberal’ kişiliğiyle tanınan Genel Başkan Yardımcısı Recai Kutan görevlendirildi.

KUTAN PARTİNİN BAŞINA

Erbakan'ın, ‘merkez sağ’ olarak planladığı bu yeni modeli, asıl olarak, RP'nin kapatılması halinde kurulacak yeni parti için düşündüğü bildirildi. Parti kulislerinde, kurulacak yeni partinin başına getirilecek kişi konusunda da, Kutan'ın adı ağırlık kazanmaya başladı.

RP lideri, büyük bir gizlilik içinde yürüttüğü bu çalışmayla ilgili ilk ciddi adımı da, geçen hafta sonu Ankara'da topladığı MKYK'da attı. Erbakan, parti olarak bundan böyle hedeflerinin ‘Merkez sağı doldurmak’ olduğunu söyledi. Erbakan, bu hedefin açılımını yaparken de, tıpkı Özal gibi ‘düşünce, ibadet ve teşebbüs hürriyeti’ ifadesini kullandı. MKYK toplantısında, bu konularda çağdaş Batı demokrasilerindeki standartların Türkiye'de uygulanmasını sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Erbakan, ‘‘Artık yönümüzü Batı'ya çevireceğiz’’ dedi. Aynı mesajı, üstü örtülü bir biçimde yine geçen hafta sonu yapılan il başkanları toplantısında da veren Erbakan, örgüt yöneticilerini bu yeni dönemle ilgili çalışmaları yürütmek üzere bölgelerine uğurlarken, askeri bir terminoloji kullanarak, ‘‘Mevzilerinize marş marş’’ dedi.

1983 ANAP'I GİBİ Erbakan yakın kurmaylarıyla özel görüşmelerinde açık açık, ‘1983 ANAP’ı'ndan söz etmeye başladı. RP'den önemli bir kaynak, Hürriyet'e şu açıklamayı yaptı: ‘‘Erbakan Hoca, demokrasi, insan hakları ve özgürlükler konularında, tıpkı ilk kurulduğu yıllardaki ANAP gibi yeni bir açılım yaratmak istiyor. Son konuşmalarında, sürekli olarak, demokrasi, insan hakları ve özgürlüklerinden söz ediyor. Bu konularda Batı standartlarının uygulanmasını istiyor. Düşünce ve inanç özgürlüğünün önündeki en büyük engeli oluşturan Terörle Mücadele Yasası'nın 1 ve 8. maddeleri ile Türk Ceza Yasası'nın 311 ve 312. maddeleriyle ilgili değişiklik tekliflerimiz hazırlanıyor. 1 hafta, 10 gün içinde bu tekliflerimizi Meclis gündemine getireceğiz.’’

AYETLER ÇIKARILDI

Bu arada RP, İnternet'teki sitesinde bulanan ‘‘Adil Düzen’’ bölümünü ve seçim döneminde parti görevlilerinin görev ve davranışlarını belirleyen ‘‘Seçime Hazırlık’’ kitapçığının bazı bölümlerini değiştirme kararı aldı. Kitapçığın ‘‘çalışma stratejilerinin’’ anlatıldığı dördüncü bölümündeki ‘‘araziyi, şartları ve malzemeyi’’ tanımanın önemine değinilen kısımda malzeme olarak nitelenen ‘‘insan’’da bulunabilecek özellikler, bazı ayetler örnek verilerek anlatılıyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!