Memelilerin bir kısmı küresel ısınmadan kaçamayacak

Güncelleme Tarihi:

Memelilerin bir kısmı küresel ısınmadan kaçamayacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2012 11:51

Yeni bir bilimsel araştırmayla, ilk kez, memelilerin iklim değişikliğiyle birlikte, nesilleri tükenmeden kendilerine uygun yaşam alanlarına göçüp göremeyecekleri üzerine çalışmalar yapıldı.

Haberin Devamı

Dünya’nın Batı Yarım Küresi’nde yaşayan 493 türün incelendiği araştırmaya göre, bu memelilerin yüzde 9’u iklim değişikliğinden kaçamayacak. Bazı bölgelerde bu oran, yüzde 40’a varıyor. Batı Yarım Küre’deki primatların yüzde 75’inin nüfusunda da önemli azalma bekleniyor.

Washington Üniversitesi’nden çevrebilimci Carrie Schloss, “Memelilerin iklim değişikliği karşısındaki savunmasızlığını yeteri kadar önemsemiyoruz. Ayrıca, onların yeni alanlara doğru hareket kabiliyetine dair yeterince araştırma yapmıyoruz” dedi.

Araştırma sonuçlarının yer aldığı makaleye Schloss ile birlikte imza atan Joshua Lawler, bazı türlerin yeni yaşam bölgesi bulmak için yeteri kadar hızlı olmadığını söyledi.

Özellikle, ipek maymun, örümcek maymunu, marmoset ve uluyan maymun türlerinin şimdiden tehdit altında oldukları belirtildi. Halk arasında kır faresi olarak bilinen sivrifare ve köstebek de nesilleri en çok tehlikede olan memelilerden.

Haberin Devamı

İklim değişikliğinden kurtulabilecek memelilerin başındaysa, çakal ve kurt gibi etoburlar geliyor. Ren geyiği, karaca, karıncayiyen ve tatu da neslini sürdürebilecek hayvanlar arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!