Melez grip kabusu

Güncelleme Tarihi:

Melez grip kabusu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 2009 14:18

Bilim adamlarının en büyük kâbusu, domuz gribinin kuş gribi ile birleşmesinin yanında bir de HIV virüsü ile birleşmesi.

Haberin Devamı

Bilim adamlarının en büyük kâbusu, domuz ve kuş griplerinin birleşmesiyle ortaya çıkabilecek yeni bir virüs. Uzmanlar melez gribi ‘toplu ölümlere yol açabilecek gerçek bir felaket’ olarak tanımlıyor. Kötü bir senaryo daha var: Ya HIV ile de birleşirse!

Rus bilim adamları, domuz ve kuş griplerinin birleşmesiyle ortaya çıkabilecek yeni virüsün daha hızlı yayılarak toplu ölümlere yol açmasından endişe ediyor. Milliyet Gazetesi'nden Cenk Başlamış'ın haberine göre  Rusya Sağlık Dairesi Başkanı Gennadiy Onişçenko, domuz gribi virüsünün çok sık değişime uğradığını, bu nedenle uzmanlar tarafından yakından izlendiğini belirterek, “Bizi en çok korkutan, olabilecek en kötü senaryo domuz ve kuş griplerinin birleşmesi. Bu gerçek bir felaket olur. Neyse ki şu an için böyle bir şey yok” dedi.

Haberin Devamı

AIDS hastalarına bulaşırsa!
Mutasyona uğrayan iki virüsün yeni bir melez virüs yaratması halinde hastalığın hem hızla yayılmasından hem de toplu ölümlere yol açmasından endişe ediliyor. Domuz gribine karşı geliştirilen ilaçların şu ana kadar virüse karşı başarılı olduğunu bildiren Onişçenko, domuz gribinin AIDS hastalarına bulaşması halinde tehlikenin büyüyeceğini söyledi. Rus uzman, HIV ve domuz gribi virüslerinin birleşmesini ise çok zayıf bir olasılık olarak gördüklerini belirtti.

Fransa’da ‘alarm’
Fransa Sağlık Bakanı Roselyne Bachelot, domuz gribinden son iki günde 10 yeni ölüm vakası meydana geldiğine dikkati çekti, salgınla mücadele planının azami düzeyi olan 6. derecesine geçilmesinin planlandığını belirtti. Bu düzey, önlemlerin sağlık bakanlığı yerine içişleri bakanlığı tarafından yönetilmesi anlamına geliyor. Buna göre, eğlence yerleri ve okullar tatile sokulabilecek, spor karsılaşmaları, fuarlar iptal edilebilecek. Maske takma zorunluluğu getirilebilecek.

Polonya’da soruşturma
Polonya’da, yan etkileri nedeniyle domuz gribi aşısı ithal etmeyen Başbakan Donald Tusk başkanlığındaki hükümet hakkında soruşturma açılması istendi. Ülkede kamu haklarının savunulmasında en üst düzey yetkili olan ombudsman Janusz Kochanowski, halk sağlığının tehlikeye atılmasının kabul edilemez olduğunu belirtirken, hükümetin bu tutumu nedeniyle savcılardan soruşturma açılmasını talep ettiğini açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!