Mehmetçikten selam var

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçikten selam var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2008 09:10

Genelkurmay Başkanlığı bayramda da boş durmuyor. Genelkurmay yaklaşık 40 kişilik bir gazeteci grubu için arefe günü ve bayramın birinci gününü kapsayan bir güneydoğu turu hazırladı. O 40 kişilik gazeteci grubunda bende varım. Bizi Ankara'dan getiren kasa uçaktan indik ve skorsky'ye bindik. Henüz havalanmamıştık ama ben korkudan neredeyse ölecektim. Yükseldikçe aşağıdaki sarp dağlar coğrafyanın keskinliği Mehmetçik'lerin orada yaşadıklarını özetliyordu. Ben bunları düşünürken gözüm helikopteri kullanan pilota takıldı. Pilotumuz bir kadın üsteğmendi. Adı da Hülya Ercan. Milyonlarca kadın arefe günü evinde bayram hazırlığı yaparken o az önce operasyondan dönmüş şimdi de güvenliği bir an bile aksatmadan bizi taşıyordu...

Haberin Devamı

ZEYNEP GÜRCANLI'NIN OBJEKTİFİNDEN GÜNEYDOĞU TURU...

 

GÜNEYDOĞU TURUNDAN KARELER...

 

Zeynep GÜRCANLI

Tüm Türkiye 9 günlük bayram tatilini yaşarken, Mehmetçik sınırda 24 saat nöbet bekliyor, teröristlere karşı devriyeye ve operasyona çıkıyor.

Genelkurmay Başkanlığı, yaklaşık 40 kişiden oluşan gazeteci grubunu, bayram için Güneydoğu’ya getirdi.


Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak’ın da eşlik ettiği gezi, en zor coğrafyayı kapsayacak şekilde planlanmıştı.


İlk durak, 1984 yılında PKK terör örgütünün ilk saldırıyı yaptığı Eruh oldu.

Haberin Devamı


Batman’a askeri uçaklarla yolculuk yapan gazeteciler, buradan 6 sikorsky helikopteriyle, Eruh’a götürüldüler.


Eruh’un güvenliği Siirt’teki 3. Komando tugayına emanet. Tugay Komutanı Tuğgeneral Özhan Ayaş eşliğinde, Eruh’a yukarıdan bakan Bayırdüzü 2. Komando taburu da, gazetecilerin ilk ziyaret yeri oldu.


Bölgenin kritik durumu nedeniyle, Bayırdüzü üssü de bölgede kilit önem taşıyor. Mehmetçik, devriye olsun, pusu ya da operasyon olsun, tüm görevlere bu üs bölgesinden çıkıyor.


Nitekim Tuğgeneral Ayaş da, askerlerinin silah ve teçhizatının mükemmel seviyede olduğunu vurgulayarak, “bu tugayın komutanı olmaktan gurur duyuyorum” diyor.

 

BAYRAM-SEYRAN DEMEDEN DEVRİYEDEN GELENLER, DEVRİYEYE ÇIKANLAR…

 

Biz, Bayırdüzü’ne arefe günü gittik. Ancak bayrama sadece saatler kala, burada devriyeden dönen, devriyeye giden Mehmetçikle karşılaştık.

 

İlk grup, 3 günlük devriyeyi tamamlayıp dönen 4. komando kolu iken, 17 kişilik diğer grup, devriyeye çıkmak üzere “Komando andını” okuyordu. Bu Mehmetçik grubu, biz Bayram’da rahat edelim diye, tüm bayram günlerinde Eruh dağlarında devriye gezecek.

 

Haberin Devamı

SIRTLARINDA 35 KİLO TAŞIYORLAR

 

Mehmetçiğin devriyesi zor; Sırtlarında yaz aylarında yaklaşık 30-35 kilo, kış aylarında ise 50-55 kiloluk sırt çantaları taşıyorlar. Ellerindeki ağır silahlar ise cabası.

Ancak, yine de hiçbirinde en ufak bir rahatsızlık yok. Hepsinin söylediği ortak cümle “Milletimiz bayramda rahat etsin biz burada görevdeyiz” oldu.


Kimisi televizyon kameraları aracılığıyla ailesine sevgisini iletti. Kimisi bölgede olmaktan gurur duyduğunu söyledi. İşte bayramda herkes tatildeyken iki günlük keşif görevinden dönen birkaç Mehmetçiğin bizim aracılığımızla Türkiye’ye gönderdiği mesajlar:

 

Veysel Uğur Körküt (Bartın)

 

Bizi asla merak etmesinler. Arkadaşlarımızla beraber burada bayramı geçirmekten onur duyuyoruz.

Haberin Devamı

 

Rıdvan Erdemli (Manisa)

 

Terhisine 52 gün kalan Rıdvan,“Eşimin ve ailemin bayramını kutluyorum. Burada olmaktan onur duyuyorum” dedi.

 

Astsubay Osman Büyüksu

 

“Türk milletinin gözü arkada kalmasın. Biz görev başındayız”

 

Astsubay Bilge Yener

 

"Türk milleti için ne zaman görev verilirse yapmaya hazırız. Dün ailemle görüştüm. Bayramı kızımla beraber geçirecekler" dedi.

KONTERNEYLERDE HAYAT…

 

İkinci durağımız ise Şırnak'taki Küpeli Dağı bölgesi.


Burada 1175 metrede kurulmuş geçici Görmeç üssünde, konteynerlerde yaşayan Mehmetçiklerle tanıştık.


Üsten bakınca, sağ tarafta Şırnak şehir merkezi, solda Gabar dağı görünüyor.


Üste görevli kimi Mehmetçik, sürekli Gabar dağını gözlerken, kimisi de operasyona ya da devriyeye çıkıyor.

Haberin Devamı


Kısacası Görmeç’te de bayram tatili yok.


Üssün bağlı olduğu 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral Tahir Bekiroğlu, üs bölgesinin, Namaz Dağı, Bestler Dereler Bölgesi ve Cudi Dağı'nı gördüğünü kaydederken, taburun Küpeli Dağı'na iniş ve çıkışları kontrol altına almak amacıyla buraya konuşlandığını da anlatıyor.


Üs geçici olduğundan, her şey konteynerler içinde:

Mehmetçik konteynerde uyuyor, yemek yiyor, hatta internete giriyor.


Evet evet;


1175 metre
yükseklikte, Küpeli dağının tepesindeki Görmeç’te, internet bile var.


Konteynerler klimalı, üste bir terzi ile fırın bile bulunuyor.

 

Haberin Devamı

SÜRPRİZ: MEHMETÇİĞİN EN YAKIN İKİ DOSTU: MAYINCI KÖPEKLER

 

Ve Görmeç’te bizi bir de sürpriz bekliyor;

Burada sadece Mehmetçik yaşamıyor. İnsanoğlunun en yakın dostu, iki köpek de terörle mücadelede Mehmetçikle birlikte çalışıyor.


Kurt köpeğinin adı Gürtan. Mayın uzmanı. Aynı zamanda, operasyon sonrasında kan kokusunu takip ederek, yaralı teröristlerin bulunmasında da kullanılıyor.


Tazının adı ise Gaga. Bomba uzmanı. Çevre bölgelerden istek oldukça, her ikisi de, Mehmetçikle birlikte göreve gidiyorlar.

 

GECE GÖRÜŞ SİSTEMİ DE VAR

 

Üs bölgesinde, Nikon dürbünle yaklaşık 4 kilometre derinliğinde bölgeyi izleyebilen Mehmetçik, gece görüş sistemleriyle 24 saat bölgeyi kontrol ediyor.

 

ŞIRNAK’A GECE UÇUŞU VE BAYAN PİLOT

 

Ancak gece görüş sistemi sadece üste değil; Bizi taşıyan helikopterlerde de var.

Üstelik bir de sürpriz: Görmeç’ten Şırnak’a yaptığımız gece uçuşunda helikopterimizin pilotu da bir bayan;

Jandarma Üsteğmen Hülya Ercan. 2003 yılı mezunu Ercan, aynı zamanda Jandarma’daki tek bayan helikopter pilotu.

 

GÖRMEÇ’TEN DE TÜRKİYE’YE MESAJ VAR: “RAHAT OL TÜRKİYE, BİZ BURADAYIZ..”

 

Görmeç’te görüştüğümüz askerlerin ruh hali de Eruh’takilerden farksız. İşte 365 gün, 24 saat görevdeki Mehmetçik’in bazılarının bizimle paylaştığı duyguları;

Piyade onbaşı Umut Karakadılar: “Ailemin bayramını kutluyorum. Burada olmaktan gurur duyuyorum. Bu bayram ailelerimizden uzaktayız, ancak arkadaşlarımızla mutluyuz. Şehitlerimizden devraldığımız nöbeti onurla sürdürüyoruz"

 

Piyade er Ercan Tosun “Herkesin bayramını kutluyorum. Her şey vatan için"

 

Piyade Er Gökhan Ürün “Ankara’daki aileme selam gönderiyorum. Bu bayram evden ayrı kalacağımız için hüzünlüyüz, ancak burada olmaktan mutluyuz"

 

Muğlalı Piyade Er Emrah Yılmaz “Burada görev yapmak herkese nasip olmaz. Burada çok iyiyim. Ailem beni merak etmesin"

 

Denizlili Piyade Er Serkan Karaçoban "Ailemin ve şehit ailelerinin ellerinden öperim, bayramlarını kutlarım. Burada rahatımız iyi. Bizi merak etmeyin" dedi.

Adıyaman'daki ailesiyle ankesörle telefonla konuşan Piyade Er Mehmet Selvisu, “Ailemden ayrı olduğum için biraz üzgünüm. Ancak vatani
görevimi yaptığım için de gururluyum. Burada görev yapmak herkese kısmet olmaz"

 

HELİKOPTERDE DOĞDU, ADI NERİMAN OLDU

 

Bölgedeki Mehmetçik terörle mücadele dışında, halkın günlük hayatında da son derece etkin ve yardımcı. Bunun son örneği, 7 Kasım’da, Okçular köyünde yaşandı.


Hamile bir kadın doğum yaparken, ortaya sağlık açısından sıkıntılı bir durum çıkınca, askerden yardım istendi. Bölgeye giden helikopterin amacı, kadını hastaneye yetiştirmekti.


Ancak bebek hastaneyi beklemedi, helikopterde doğuverdi.


Tabii kız bebeğin adı da, doğuma yardımcı olan askeri doktorun eşinin adı oldu; Neriman…

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!