Mehmetçik asla ‘Mehmet’ olmaz

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçik asla ‘Mehmet’ olmaz
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2012 00:00

TSK Mehmetçik Vakfı’nın hazırladığı 30’uncu yıl reklam filminde, “Mehmetçik” yerine “Mehmet”in kullanılması, ardından AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in, “Birkaç Mehmet şehit oldu diye Meclis’i toplayamayız” sözleri “Mehmetçik” “Mehmet” mi oluyor tartışması başlattı.

Haberin Devamı



Tepkiler şöyle:

74 milyon Mehmetçik

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: BDP sözcüsü Hüseyin Çelik’in dediğine bakın. Teröre destek veren zihniyet. Haddini bileceksin. ‘Şeytanla bile görüşürüm’ diyen zihniyet, şehitlik kavramını hiçe saymıştır. Bu zihniyetin PKK ile mücadelenin zaaf kaynağı olduğu açık ve nettir. Çelik gibilerin şuur altında bunlar vardır. Hüseyin Çelik sana sesleniyorum. Onlar birkaç Mehmet değil 74 milyon Mehmetçik. Sayın Başbakan, kılavuzlarına dikkat et. Sen ‘kelle’ diyebilirsin ama onlar şehittirler ve bu milletin gururudurlar. Türk milletinden özür dileyin. Hadsiz, hesapsız, izansız bu açıklamayı milletimin gönlündekilerle birlikte aynen kendisine postalıyorum.

Haberin Devamı

Şuuraltı psikolojisi

MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman: Biz her Mehmetçiğimizi, her evladımızı Cenab-ı Allah’ın kutsal bir emaneti görürüz. İktidardaki bir partinin, bu ülkede Milli Eğitim Bakanlığı yapmış bir kişinin, bu değerlendirmeleri yapmasının izahı mümkün değildir. Çelik’in bu sözleri ancak bir şuuraltı psikolojisiyle açıklanabilir. Mehmetçiğimizin kahramanca yaptığı bir operasyonda, kaybettiği yakınının acısıyla, bu sözleri sarf ettiğini düşünmekteyiz. Yakın zamanda, terörist olan yakını, güvenlik güçlerince etkisiz hale getirilen Hüseyin Çelik’in gönlünün, kimlerle olduğu konusunda bir tereddütümüz yoktur. Haliyle ‘Birkaç Mehmet’ diyerek küçümsediği şehitlerin annelerin gözyaşlarına bir muhabbet hissiyle bakmasını da beklemiyoruz. Ancak en azından şu mübarek günlerde bu acıya saygı duyması üslubunu buna göre düzenleme mecburiyeti vardır.

Haberin Devamı

Kaç Mehmet şehit olursa

CHP Grup Başkanvekil Muharrem İnce: Şehide kelle diyen Başbakan’ın yardımcısı Hüseyin Çelik, ‘PKK bomba patlattı diye, bir yeri bastı diye, birkaç Mehmet’i şehit etti diye Meclis toplanmaz’ demiş. Bu şehitlerimize ve şehitlik mertebesine hangi kafa yapısıyla baktıklarının en açık göstergesidir. Beğenmedikleri İsrail, bir askeri için dünyayı ayağa kaldırırken, AKP’nin al bayrağa sarıp toprağa verdiğimiz şehit kardeşlerimizden ‘Birkaç Mehmet’ diye söz etmesi kabul edilemez. Çelik bu sözleriyle şehitliğin ne anlama geldiğini bilmediğini ortaya koymuştur. Başbakan’ı ve Çelik’i şehitlerimizden özür dilemeye davet ediyorum. Kaç Mehmet ölürse Meclis’i toplarsınız?                              

Haberin Devamı

Şahsa vurgu yaptık

Mehmetçik Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Osman Aydoğan: Reklam filminde direk şahıs olduğu için ‘Mehmet’ dedik. ‘Mehmetçik’ daha genel bir tanım. ‘Mehmetçik’ asla ‘Mehmet’ olmaz. Vakfımızın adı bile ‘Mehmetçik’. Vakfımızın 30’uncu yılı için hazırladığımız filmde; Balıkçı İbrahim, Çiftçi Murat, Simitçi Muharrem, İşadamı Fikret, Bilimadamı Serkan ve daha birçok sanatçı, doktor, gazeteci karakterlerden örnekler var. Ve hepsi isimleriyle kendilerini tanıtıyor. Filmde şahıslar üzerine bir metin var. O nedenle ‘Mehmet’ denildi. Oradaki şahıs Mehmet. Direk şahıs var. Vurgu isimle yapılıyor. Bireyi canlandırıyor. Ama Mehmetçik genel bir tanım. Kesinlikle ‘Mehmetçik’ ‘Mehmet’ olmuyor. Artık ‘Mehmetçiğe Mehmet denecek’ gibi yanlış bir algı oluşmasın. Böyle bir şey yok. - Esra KAYA / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!