Mehmetçik 24 saat nöbette

Güncelleme Tarihi:

Mehmetçik 24 saat nöbette
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2006 14:07

Mehmetçik, Irak sınırındaki sarp dağlarda teröristlere ve ağır doğa şartlarına karşı başarıyla mücadele veriyor. Gece gündüz bölgeyi kontrol altında tutan Mehmetçik, kaçakçılara da göz açtırmıyor.

Genelkurmay Başkanlığı, 2. Ordu Bölgesindeki birlikleri gezmek ve faaliyetleri yerinde görmek amacıyla basın turu düzenledi.

Basın turu kapsamında yapılan tatbikatta, Jandarma Özel Harekat Timleri, gece şartlarında bir köyü basan terörist gruba karşı Namaz Dağı'nda temsili operasyon düzenledi.

Gerçek mermilerin kullanıldığı tatbikatta, havan topu ve obüs de yer aldı. Harekat sırasında bölgeyi aydınlatmak için gizli mermiler ve aydınlatma topu atıldı.

BÖLGE 24 SAAT GÖZETLENİYOR

Basın mensupları, turun ikinci gününde Türkiye-Irak sınırının sıfır noktasındaki Kayatepe Sınır Bölüğünü ziyaret etti.
/images/100/0x0/55ea9d5af018fbb8f88b8a63

Terör örgütünün kullandığı Sinath-Haftanin bölgesini kontrol altında tutan bölük, dağlık ve vadilerden oluşan bölgede doğaya karşı büyük mücadele veriyor.

Sınırın etkin kontrolü için geliştirilen proje kapsamındaki Sınır Gözetleme Kontrol Sistemi ile bölgeyi 24 saat gözetleyen birlikler, bu sistemle 24 Nisan 2004'te tespit ettiği 17 kişilik terörist gurubundan 7'sini, 31 Aralık 2004'te de 15 kişilik guruptan 2'sini ölü olarak ele geçirdi.

KONUŞMALAR DİNLENİYOR

Bölgede 5 kilometreye kadar tarama yapabilen sistemin yanı sıra proje kapsamında bölgede yapılan konuşmaları dinleyen sistem de hayata geçirildi. Bölgede harekatı kolaylaştırmak için operasyonlara uygun olarak yol yapıldı.
Büyük maliyeti bulunan projede, sensörlü araçlarla alınan görüntüler uydu üzerinden Genelkurmay Başkanlığında da aynı anda izlenebiliyor.

AKREP ÖZEL KUVVETİ

Tur kapsamında daha sonra Silopi'deki 23. İç Güvelik Tugayı ile Akrep Özel Kuvveti ziyaret edildi.

Yurtiçi ve sınır dışında görev almaya hazır bekleyen Akrep Özel Kuvveti, üstün teknoloji ürünü son model tanklar ve hedef tespit sistemiyle hedefi ateş altına alabilen topçu birliklerinden oluşuyor.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kararlığını ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin gücünü gösteren modern zırhlı araçlardan oluşan birlik, Silopi sınırında her an göreve hazır bekliyor.

ADAPAZARI PİYADE TABURU SINIRDA

Basın turu, daha sonra Çifçitepe bölgesine konuşlanan Adapazarı 1. Piyade Tugayı 1. Piyade Taburunun ziyaret edilmesiyle devam etti.

Tabur, terör örgütünün kullandığı Bestler-Dereler vadilerinin açıldığı noktada yer alıyor.

Gabar (Küpeli) Dağı ile Cıraf (Yassı) Dağı arasındaki bloğu kontrol eden tabur, terör örgütünün Irak'tan
/images/100/0x0/55ea9d5af018fbb8f88b8a65
Türkiye'ye geçişte en çok kullandığı bölgeyi kontrol altında tutuyor.

2 Mart 2006'da bölgeye konuşlanan birlik, bu sürede vatandaşların yaşadığı yerler de dahil 45 noktada patlayıcı, 11 adet de uzaktan kumandalı mayını bularak imha etti.

Birlik, 1500 metre rakımlı tepeden, Cıraf Dağı ve Soker tepeye tank ve zırhlı muhabere araçlarıyla gösteri atışı yaptı.

GABAR DAĞI'NIN EN UÇ BÖLGESİ DE MEHMETÇİK KONTROLÜNDE

Gabar Dağı'nın bölgedeki en uç noktası olan Kapıtepe'de de bazı unsurlarını konuşlandıran birlik, yakın bölgesinde hiçbir yerleşimin olmadığı arazide ülke sınırlarının güvenliğini sağlıyor.

Gece ve gündüz görüş imkanı sağlayan çeşitli sistemler kullanan birlik, yaklaşık 40 kilometre menzilli bir bölgeyi denetim altında tutuyor.

Kurulu herhangi bir binanın bulunmadığı bölgede, konteynırlarda kalan askerler, ağır arazi şartları ve yüksek sıcaklık karşısında özverili mücadele sergiliyor.

Sınır bölgelerinde konuşlanan birlikler, gece gündüz bölgeyi kontrol altında tutuyor ve kaçakçılara da göz açtırmıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!