Mehir nedir? Mehir senedi ne demektir?

Güncelleme Tarihi:

Mehir nedir Mehir senedi ne demektir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2019 11:18

Mehir, İslam hukukuna göre evliliklerde çiftlerin haklarını garanti altına almak için uygulanmaktadır. Mehir, erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mala denir. Kur’an-ı Kerim’de, evlenen erkeğin kadına mehir vermek zorunda olduğu ve bunu zorla geri almasının caiz olmadığı konusunda ayetler bulunmaktadır. Peki, Mehir senedi nedir? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

Sözlükte mehir (mehr) “ücret” mânasına gelir. Bir fıkıh terimi olarak evlilik esnasında ödenen para veya malı ifade etmesi bu uygulamanın evlilik kurumunun Sâmî kültüründeki ilk şekilleriyle irtibatlı olmalıdır. Kur’ân-ı Kerîm’de mehir anlamında ecrin çoğulu olarak ücûr, farîza ve saduka (çoğulu sadukat) kelimeleri geçmektedir. Hadislerde bu mânada daha çok mehir ve sadak terimlerine rastlanmaktadır.

Mehir nikâh anında belirlenip belirlenmemesine göre ikiye ayrılır. Mehrin miktarı nikâh anında belirlenmişse buna mehr-i müsemmâ denir. Nikâh esnasında mehrin miktarının belirlenmemesi veya belirlenen mehrin bir sebeple geçersiz sayılması halinde, evlenen kadın mehr-i misil hak eder. Bu durumda mehrin miktarı akrabaları arasında her bakımdan kendi konumuna denk olan kadınların aldığı mehrin miktarıdır.

Haberin Devamı

MEHİR SENEDİ NEDİR?

Mehir, kocanın evlenme sözleşmesi anında ya da devamı sırasında, bazen de sona ermesi halinde kadına belirli bir mal, para veya ekonomik değeri olan bir şeyi armağan etmesi olarak tanımlanmıştır. Medeni Kanun, evlenmenin ölüm ve boşanma dışında herhangi bir sebeple sona ermesi halinde bu sonuca bir yaptırım bağlamamıştır. Ancak özel hukuk ilişkilerine hakim olan ilke, sözleşme serbestisidir. Bu bağlamda tarafların boşanma ya da ölüm halinde evlilik birliğinin sona ermesi durumuna bir yaptırım bağlamaları olanaklıdır. Mehir senedi, bunu ifade etmektedir.

İslâm hukukunda nikâh kıyılması esnasında genelde taraflar kadına ödenecek mehrin miktarı ve ödeme şekli hususunda anlaşırlar; bu anlaşma nikâh akdinin yazı ile tesbit edildiği durumlarda nikâh belgesinde de yer alır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!