Medeniyetlerin bekçisiyiz

Güncelleme Tarihi:

Medeniyetlerin bekçisiyiz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Demirel ile Başbakan Yılmaz, dün Antalya'da havaalanı ve gözlemevi açtı. Antalya'nın, Türkiye'nin dünyaya açılan vitrini olduğunu belirten Demirel, ‘‘Biz medeniyetlerin bekçisiyiz. Gelin eski medeniyetleri ne kadar iyi beklediğimizi görün'' diye seslendi.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin medeniyetlerin bekçisi olduğunu belirtirken, tüm dünyaya, ‘‘Gelin görün, eski medeniyetleri ne kadar iyi beklediğimizi'' diye çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Yılmaz, dün Türk Hava Kurumu'nun (THK) Antalya Karain'de yaptırdığı havaalanı tesisinin bir bölümünü ve TÜBİTAK'ın gözlemevini hizmete açtılar.

Alana helikopterle gelen Demirel, 15 dakika, yine helikopterle gelen Yılmaz'ı bekledi. Demirel, bu sırada Turizm Bakanı İbrahim Gürdal, Vali Hüsnü Tuğlu ve Belediye Başkanı Hasan Subaşı ile sohbet etti. Demirel ve Yılmaz, davul zurnayla, kurbanlar kesilerek karşılandı.

Konuşmasında artık insanoğlunun sadece ayağını bastığı yerde değil, ayak basmadığı havada da gelecek aradığını, havacılığın Türkiye için de çok önemli olduğunu belirten Demirel, Antalya'nın THK havaalanı ve TÜBİTAK gözlemevi olmak üzere iki önemli yeni tesis daha kazandığını kaydetti. Antalya'nın bir dünya turizm kenti, Türkiye'nin de uygar dünyaya açılan vitrini olduğunu anlatan Demirel, dünyaya şöyle seslendi: ‘‘Biz medeniyetlerin bekçisiyiz. Gelin görün, eski medeniyetleri ne kadar iyi beklediğimizi. Biz uygar insanlık aleminin seçkin bir ülkesiyiz. Antalya yeni eser kazandıkça bütün dünya seviniyor. Yaparak buralara geldik, yaparak daha ilerilere gideceğiz. Yapılandan herkes sevinç duysun. THK'ya da herkes yardımcı olsun.''

Törende, ‘Türkiye'yi rahatlatan başbakan' diye takdim edilen Yılmaz da, ilk kadın savaş pilotu olan Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'in adıyla Antalya'ya bir de Uzay ve Havacılık Bilimleri Enstitüsü kurulacağını müjdeledi. Buradan Kemer'deki Simena Tatil Köyü'nde bir süre dinlenen Demirel, daha sonra Yılmaz'la birlikte Bakırlıtepe'ye geçerek TÜBİTAK tarafından bin 550 metre yüksekte yapılan Ulusal Gözlemevi'ni açtı. Törende konuşan Demirel, ‘‘Bu gözlemevi Türkiye'nin çağdaş ülke olma istikametindeki kararlılığının bir neticesidir. Buradan uzaya bakmak, keşifler yapmak mümkün. Bu fırsatlar değerlendirilmelidir. Türk astronomları ve gökbilimciler için bu tesis hayırlı uğurlu olsun'' dedi. Yılmaz ise ‘‘Türkiye bilim ve teknoloji alanında dünyanın sayılı ülkeleri arasına girecek. Türkiye bundan sonra kendi uydusunu yapacak'' diye konuştu. Demirel'e 34 yıl önce TÜBİTAK'ı kurduğu, Yılmaz'a da 1993'te toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nu tekrar biraraya getirdiği için onur plaketleri verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!