Meclis'te vekile yasak bölge

Güncelleme Tarihi:

Mecliste vekile yasak bölge
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Meclis bahçesinde nöbet tutan bir asker, Manisa Milletvekili Tevfik Diker, Eskişehir Milletvekili Demir Berberoğlu ve Samsun Milletvekili İrfan Demiralp'i, ‘‘Yasak bölge’’ diye, kampüsün bakanlıklara bakan tarafına sokmadı. Meclis Başkanı Hikmet Çetin'in yanıtlaması isteği ile bir soru önergesi veren Diker, olayı ‘skandal’ diye niteledi.

Askerlerle hükümet arasında yaşanan gerginliğin ardından, şimdi de Meclis kampüsü içinde, ‘‘Milletvekili ile nöbetçi asker’’ karşı karşıya geldi. Kendisi de emekli bir asker olan ANAP Manisa Milletvekili Tevfik Diker, önceki akşam Meclis bahçesinde nöbet tutan bir askerin, ‘‘Yasak bölge’’ diyerek, kendilerini bahçe içindeki bir kaldırımda yürütmediğini öne sürdü. Diker, nöbetçi bir erin, hem de Meclis bahçesinde milletvekiline yasak uygulamasının bir skandal olduğunu söyledi. Olayı TBMM İdare Amiri Hakan Tartan'a da şikayet eden Diker, Hikmet Çetin'in yanıtlaması için de TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Önceki akşam Meclis Genel Kurulu'nda, bütçe görüşmeleri için ara verildiğinde Diker, Eskişehir Milletvekili Demir Berberoğlu ve Samsun Milletvekili İrfan Demiralp ile birlikte, volta atmak için Meclis bahçesine çıktı. Milletvekilleri bahçede dolaşırken, normal yürüyüş parkuru dışında bulunan tören salonu yanındaki kaldırımdan geçerek, Meclis kampüsünün Bakanlıklara bakan tarafında yürümek istediler. Diker'in anlattığına göre, tören kampüsün ön bahçesine çıkan yolda nöbet tutan bir asker, ‘‘Burası yasak geçemezsiniz’’ diye vekilleri durdurdu. Bunun üzerine Diker, ‘‘Evladım biz milletvekiliyiz, hava almak için dolaşıyoruz’’ dedi. Ancak asker, bu yoldan geçişin yasak olduğunu ve geçiremeyeceğini yineledi.

Diker, olayı bu şekilde anlatırken, askerin bağlı olduğu Meclis'i korumakla görevli taburun üst düzey askeri yetkilileri, Meclis Yönetimi'ne, ‘‘Nöbetçi asker geçişin yasak olduğunu söyleyince Diker, hakaret ve küfür etmiş’’ bilgisini verdi. Askeri yetkililer, milletvekillerinin geçmek istediği yerde cephanelik bulunduğunu, bu yüzden geçişe kapalı tutulduğunu bildirdi.

ÖNERGE HAZIRLADI

Askeri yetkililer, Meclis bahçesinde milletvekiline yasak bölge uygulamasının söz konusu olmadığını belirterek, ‘‘Onların güvenliği için aldığımız tedbirleri uyguluyoruz’’ dediler. Askeri yetkililer, olaydan sonra düzenledikleri resmi olay tutanağını, bilgi için Meclis Başkanlığı'na verdiler.

Diker, vekillere Meclis kampüsü içinde yasak bölge uygulaması olamayacağını belirterek, olayı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Diker, Hikmet Çetin'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesinde, ‘‘TBMM Yerleşme alanı içinde milletvekillerinin yaya olarak yürümelerine yasaklanan yaya kaldırımları var mıdır? Milletvekillerinin yaya olarak yürümelerine yasaklanan yaya kaldırımları varsa, bu kaldırımlar nerelerdir? Böyle yerler varsa 'Milletvekili giremez' diye levha astırmayı düşünüyor musunuz?’’ diye sordu. Çetin de olayı soruşturması için soru önergesini TBMM'deki güvenlik birimlerinden sorumlu DSP'li İdare Amiri Hakan Tartan'a gönderdi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!