Meclis yarın açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Meclis yarın açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2000 00:00

Nuray BABACAN-Saffet KORKMAZ / ANKARA
Siyasi parti liderlerinin ve milletvekillerinin seçim bölgeleri ve meydanlarda sürdürdükleri politika, yarınden itibaren Meclis'e taşınacak. Partiler arasındaki ilk yarış, TBMM Başkanlığı için yaşanacak.
Haberin Devamı

21. dönemin üçüncü yasama yılı, yarın başlayacak. İlk tören Meclis'teki Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla gerçekleşecek. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yemin töreninden sonra ikinci kez Genel Kurul kürsüsüne çıkarak açılış konuşmasını yapacak. Hükümet ile yaşanan kararname krizi yüzünden ne söyleyeceği merakla beklenen Sezer'in, hukuk ağırlıklı bir konuşma yapması bekleniyor.

TBMM yönetimi, aralarında yasaklı lider Necmettin Erbakan'ın da bulunduğu eski başbakanlar ve eski cumhurbaşkanlarına da açılış törenine davet etti. Bu nedenle 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e de davetiye gönderildi. TBMM'nin açılış oturumuna, Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları'nın yanısıra, Yüksek Yargı organlarının başkanları, eski Meclis Başkanları da davet edildi. TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut görevinin sona ermesi nedeniyle açılış resepsiyonu vermeyecek. Geçen yıl da 17 Ağustos depremi nedeniylye resepsiyon verilmemişti.

Meclis, yeni dönemde, ilk iş olarak, üç yıl için yeni başkanını seçecek. Adayların başvuruları için Meclis 10 gün ara verecek. TBMM Başkanlığı seçim takvimi de belirledi. Buna göre, Meclis Başkanlığı seçimlerinin ilk iki tur oylaması 12 Ekim Perşembe, sonuç alınamaması durumunda 3 üncü tur 17 Ekim Salı, 4 üncü tur oylama ise 18 Ekim Çarşamba günü yapılacak. TBMM Başkanlığına aday olacaklar, 1-10 Ekim tarihleri arasında başvuruda bulunacaklar. Başvurular, 10 Ekim günü saat 24.00'de sona erecek.

TBMM yeni başkanını seçinceye kadar bu görevi, ``En yaşlı Başkanvekili'' sıfatıyla FP'li Vecdi Gönül yürütecek. Sezer ile Gönül, askerlik görevlerini, 1963 yılında Polatlı Topu Okulu'nda birlikte yaptı. Gönül, yeni Meclis Başkanının bu tarihe kadar seçilememesi durumunda, asker arkadaşı Sezer'in, 15 Ekim'de Orta Asya Cumhuriyetlerine yapacağı gezi nedeniyle Cumhurbaşkanlığı'na da vekalet edecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!