‘Meclis’ine heykeli dikilecek

Güncelleme Tarihi:

‘Meclis’ine heykeli dikilecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2011 00:00

TBMM, ‘Devlet Mahallesi Mimarı’ olarak da anılan kendi mimarı Prof. Clemens Holzmeister’e 74 yıl sonra vefa borcunu ödeyecek.

İktidar ve muhalefet tarafından ortaklaşa benimsenen Prof. Holzmeister’in anıt heykelinin dikilmesi kararının ardından harekete geçildi, anıtın dikileceği alanda hazırlık başlatıldı. 24’üncü dönemin ilk aylarında açılışı yapılması beklenen anıt heykel, Meclis bahçesinde bulunan havuzun yanında yer alacak.

BAŞKANLIK Divanı’nın 23’üncü dönemin son aylarında aldığı kararın ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi, mimarı Prof. Clemens Holzmeister’e 74 yıl sonra vefa borcunu ödeyecek. İktidar ve muhalefet partileri tarafından ortaklaşa benimsenen Prof. Clemens Holzmeister’in anıt heykelinin dikilmesi kararının ardından harekete geçildi ve anıtın dikileceği alanda hazırlıklar başlatıldı. 24’üncü dönemin ilk aylarında açılışı yapılması beklenen anıt heykel, Meclis bahçesinde bulunan havuzun yanında yer alacak.

‘Meclis’ine heykeli dikilecek


Atatürk beğenmişti

11 Ocak 1937’de TBMM tarafından “anıtsal bir değer taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti’nin devamlılığına ve 20’nci yüzyılın mimari karakteristiklerine uygun” yeni bir Meclis binasının yapımı için bir yarışma düzenlenmesine karar verildi. 14 projenin katıldığı yarışmada jüri, 3 projeyi 1’incilik ödülüne layık gördü. Ancak yapımı için Atatürk’ün de beğenisini kazanan Clemens Holzmeister’in projesinde karar kılındı. Binanın yapımına 26 Ekim 1939’da, görkemli bir törenle başlandı. 2’nci Dünya Savaşı’nın patlak vermesi, binanın yapımı için finansal sıkıntılar yaşanmasına neden oldu ve inşaatına belli dönemlerde ara verildi. 1957 yılından sonra inşaata tekrar hız verildi ve bina Ocak 1961’de kullanılmaya başlandı. Yeni Meclis, toplamında 475 bin 521 metre karelik bir arazi üzerine kuruldu.

Nazilerden kaçmıştı

1886’da Avusturya’da doğan Prof. Holzmeister’in Türkiye’ye gelişi bir trajediye dayanıyor. Nazi zulmünden kaçan 800’e yakın sanatçı ve bilimadamına Atatürk’ün isteği doğrultusunda Türkiye kucak açmıştı. Yahudi olan Prof. Holzmeister de Viyana’dan ayrılarak İstanbul’a yerleşmişti. 1983’te vefat eden Holzmeister, Atatürk’ün yakın ilgi gösterdiği isimler arasındaydı.

O dönemde izi var

Cumhuriyet’in ilk yıllarında yapılan hemen her kamu eserinde onun izleri bulunuyor. Prof. Holzmeister’in eserleri arasında Çankaya Köşkü, TBMM, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı, Yargıtay, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı binaları, Harp Okulu, Güven Anıtı, Ulus Merkez Bankası, Vilayet Meydanı, Ulus Emlak Bankası, Bayındırlık Bakanlığı binaları da bulunuyor. ‘Devlet Mahallesi Mimarı’ olarak bilinen Holzmeister, yaşamı boyunca toplam 673 esere imza attı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!