Meclis de onayladı

Güncelleme Tarihi:

Meclis de onayladı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kamuoyunun büyük desteğini alan Yılmaz Hükümeti, muhalefete 25 oy fark atarak, Meclis'in de desteğini aldı. Dünkü güvenoylamasında 281 milletvekili ‘‘kabul'', 256 milletvekili ‘‘ret'', iki üye de ‘‘çekimser'' oy kullandı. DYP'den 7 milletvekili oylamaya katılmadı.

Kamuoyunun desteğiyle kurulan ANAP-DSP-DTP koalisyonuna TBMM de ‘‘Evet'' dedi. Yılmaz Hükümeti, dün çok gergin ve kavgalı geçen tarihi oturumda muhalefete 25 oy fark atarak güvenoyu aldı. 539 milletvekilinin katıldığı oylamada 281 milletvekili ‘‘kabul'', 256 milletvekili ‘‘ret'', iki üye de ‘‘çekimser'' oy kullandı. TBMM Başkanı Mustafa Kalemli'nin yönettiği oturumda, son yıllarda Meclis'te görülmemiş bir vatandaş ilgisiyle karşılaşıldı. Genel Kurul'u izlemeye rağbet eden vatandaşlar, Meclis önünde izdiham yarattılar. Kalemli, oturumu açar açmaz, içtüzüğü anımsatarak, seyircileri herhangi bir tepki göstermemeleri konusunda uyardı. Salona ilk olarak iktidar milletvekilleri gelirken, DSP lideri Bülent Ecevit büyük alkış aldı. Grup toplantıları nedeniyle Tansu Çiller ve DYP'liler salona en son gelen ekip oldu. RP lideri Necmettin Erbakan ise oylama başladıktan çok sonra salona geldi. Oylamada istifalarla sarsılan DYP, en büyük fireyi veren grup oldu. DYP'den Osman Berberoğlu, Mustafa Zeydan, Doğan Güreş, Sedat Aloğlu, Ufuk Söylemez, Hasan Karakaya ve Mahmut Yılbaş olmak üzere 7 milletvekili oylamaya katılmadı. ANAP'tan ise Cemil Çiçek, Meclis'e gelmedi. MHP'nin iki milletvekili oylamada ikiye bölündü. İsmail Köse çekimser oy kullanırken diğer MHP'li Kubilay Uygun kabul oyu verdi. Uygun'un ANAP'a geçeceği ileri sürülüyor. ANAP'tan ayrılan ve MHP'ye geçmesi beklenen Bağımsız Milletvekili Sadi Somuncuoğlu ise çekimser tavır sergiledi. RP kökenli bağımsızlardan Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır da hükümete destek verdi. Bu tavra RP'liler tepki gösterdiler.

ALKIŞ VE PROTESTO

Kalemli, açık oylamaya geçmeden önce mazeretleri nedeniyle Yalım Erez, Aydın Menderes, Osman Pepe ve Ali Ilıksoy'un oylarını önceden aldı. Oylamalar sırasında, son dönemde DYP'den istifa edip Yılmaz Hükümeti lehinde tavır alan milletvekillerine DYP'den büyük protesto yöneltildi. DYP'liler, ayrılan arkadaşlarına ‘‘Yuh, yuh olsun'' diye bağırdılar. Yaman Törüner ve Hasan Peker bu protestodan en büyük nasibi alırken, DYP'li Ayvaz Gökdemir, arka locada bulunan Peker'e, ‘‘Ortaya çık seni görelim. Çok şerefli bir durum'' diye bağırdı. Bunun üzerine ayağa kalkan Peker, DYP grubunu ANAP'ın alkışları arasında selamladı.

ÇIK DIŞARI ŞEVKİ

TBMM için ‘‘Pezevenkler Meclis'i'' diyen ve büyük tepkilere hedef olan RP'li Rize Milletvekili Şevki Yılmaz, bu olaydan aylar sonra ilk kez dün Genel Kurul'a katıldı. Oylama için Şevki Yılmaz'ın adı okunduğunda CHP ve DSP sıraları başta olmak üzere iktidar grupları, sıra kapaklarına vurarak, protesto edip ‘‘Çık dışarı'' diye bağırdılar. Kalemli, protestoların sona erdirilmesi için uyarıda bulununca CHP'li Fikri Sağlar, ‘‘Dediğini onaylıyor musunuz?'' diye bağırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!