Meclis çocuklar gibi şendi

Güncelleme Tarihi:

Meclis çocuklar gibi şendi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2001 00:00


Ulusal Egemenlik Haftası kutlamaları için Ankara’ya gelen çocuklar bir saatliğine milletvekili olarak TBMM Çocuk Genel Kurulu’nda görüşlerini dile getirdiler.

Genel Kurul’u en yaşlı üye sıfatıyla Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu açtı. Daha sonra verilen önerge ile Ankara Milletvekili Funda Sungur Genel Kurul Başkanlığı’na, Denizli Milletvekili Deniz Özdoğru ve Ardahan milletvekili Alper Tekin de katip üyelikler için aday gösterildi. Adaylar Genel Kurul’da yapılan oylamada oy çokluğu ile seçildiler.

Funda Sungur’un yönettiği oturumda çocuk milletvekillerine hitap eden milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Atatürk’ün 23 Nisan’ı ulusal egemenlik, özgürlük ve bağımsızlık bilincinin canlı tutulması ve kuşaktan kuşağa aktarılması için çocuklara armağan ettiğini söyledi.

Bastancıoğlu, çocuklara armağan edilen 23 Nisan’ın armağanların en büyüğü, en anlaması ve en güzeli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Çünkü Atatürk, siz çocukları çok seven, değer veren, sizlere güvenen ve geleceğimizi sizlerde gören bir liderdi.

Dünyada çocukları Atatürk kadar seven, onlara bayram armağan eden bir başka lider yoktur.

Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nın ilk günlerinden itibaren eğitime önem vermiş, sizlerin en iyi şekilde yetişmenizi, geleceğe hazırlanmanızı arzulamıştır. İşte bunun için, Atatürk devrimleri içinde en önemlileri, eğitimle ilgili olanlarıdır.

Sizler Türkiye’nin yarınlarısınız, ulusal egemenlik ilkesini sonsuza kadar yaşata„ak ve taşıyacak temel güç kaynağımızsınız. Atatürk’ün izinde O’nun çizdiği aydınlık yolda, ilke ve devrimlerinden ödün vermeden ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine sizler çıkaracaksınız."

"OCAĞI SONSUZA KADAR YAŞATMAK"

Daha sonra gündemle ilgili söz alan Ankara Milletvekili Gönenç Ekmekçi, Atatürk’ün başlattığı Kurtuluş Savaşı’nın, "İnsanlar sürü, onlara çoban lazım, o çoban da ben olurum" anlayışına indirilmiş bir tokat olduğunu söyledi.

Ekmekçi, TBMM’nin bağımsızlık ve özgürlük ateşinin yakıldığı bir ocak olduğunu ifade ederek, "Atatürk, bu ocağı sonsuza kadar yaşatmamız için bu bayramı bize armağan etmiştir" dedi.

Ankara Milletvekili Meriç Ezberci de, çocukların korunması ve eğitimlerinin sağlanmasını istedi.

Dünyada pek çok çocuğun şiddete ve zararlı maddelere maruz kaldığını, çalıştırıldığını ve sokaklarda yaşadığını kaydeden Ezberci, büyüklerden oyun alanları ve bisiklet yolu istedi.

Sivas Milletvekili Hazal Ballıktaş, şiir okuyarak, Cumhuriyet’in ve ulusal egemenliğini önemine dikkati çekti.

"EĞİTİMEN TASARRUF ETMEYİN"

Gündem dışı söz alan Samsun Milletvekili Burak Gezen de ekonomik krize değinerek, şöyle konuştu:

"Bu ekonomik kriz nasıl olsa bir şekilde aşılır. Biz sizlerden daha çok sevgi istiyoruz. İyi bir eğitim istiyoruz. Yokluğa katlanılır bir şekilde, ama sevgisizliğe asla... Daha az giyebiliriz, daha az yiyebiliriz ama eğitimden tasarruf etmeyin, çocukları eğitimsiz bırakmayın."

Bu arada yarın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve TBMM Başkanı ve bakanların koltuğuna oturacak çocuklar, Genel Kurul’da Bakanlar Kurulu sırasın´ oturdu.

Cumhurbaşkanı olacak Ege Erenel ile Başbakan’ın koltuğuna oturacak Emrah Yavuz gazetecilerin ilgi odağı oldu.

Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, Genel Kurul toplantısından sonra çocuk milletvekillerine çşitli hediyeler verdi Ankara’daki ilköğretim okullarından ve yurdun dörtbir yanından gelen öğrenciler bakanlar kurulu, komisyon ve milletvekili sıralarına ilk kez oturmanın heyecanını yaşarken, veliler ve yakınları da video kameraları ve fotoğraf makineleriyle görüntüledikleri çocuklarının heyecanına ortak oldular. Çocukların ilgisini en çok milletvekili sıralarındaki elektronik oylama cihazları çekerken, görevliler tarafından bunlarla oynamamaları için sık sık uyarıldılar.

Okul formaları, bale kıyafetleri ve bazıları da günlük giysileriyle TBMM’ye gelen minik milletvekillerinin, Genel Kurul’da görüşlerini açıklayan arkadaşlarını dikkatle dinlemeleri ve hiç laf atmamaları da dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!