McDonald's Türkiye'de görev değişimi

Güncelleme Tarihi:

McDonalds Türkiyede görev değişimi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 11:04

McDonald's Türkiye Genel Müdürü Sadi Fansa, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'deki enflasyonun yüzde 10,7, McDonald's'taki menü artış oranının da ortalama yüzde 5,2 olduğunu bildirdi.

McDonald's Türkiye'de 19 yıldan bu yana görev yapan ve 2002 yılından bu yana McDonald's Türkiye genel müdürlüğünü üstlenen Fansa, görevini 1 Temmuz 2008'de Genel Müdür Yardımcısı Hakan Serim'e devredecek.
Görev değişimi dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşan Fansa, geçmişte McDonald's Üst Yöneticisi (CEO) olarak görev yapan Fred Turner, Jim Cantalupo, Charlie Bell ve halen McDonald's Üst Yöneticisi (CEO) olan Jim Skinner gibi ekip üyeliğinden yöneticiliğe yükselen çok sayıda örnek bulunduğunu ifade etti.

Fansa, 19 yıl içinde yaptıklarını gözden geçirdiğinde çok önemli başarılara imza attıkları gördüklerini belirterek, "Birçok başarılı çalışmalarımız sayesinde çok sağlam temellere oturttuğumuz McDonald's'ı uzun yıllardır bu sistemde çeşitli rollerde görev alan çok deneyimli ve bilgili bir arkadaşıma devretmekten büyük mutluluk duyuyorum. Hakan Bey'in ve ekibinin ilerideki yıllarda da McDonald's'ı bugün bulunduğu güçlü konumdan çok daha yüksek noktalara taşıyacağına güvenim tam" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Fansa, 2008'in başından bu yana 4 restoran açtıklarını, yıl sonuna kadar 9 tane daha açmayı planladıklarını, çok hızlı ve agresif bir büyüme politikası izlemediklerini ifade ederek, en çok ciro yapan restoranlarının, İstanbul Merter ve Ankara Kızılay olduğunu bildirdi.

"Taksim, gerilerde kaldı. Merter restoranımızın cirosu yıllık 3,8-3,9 milyon YTL'dir" diyen Fansa, 2007'de 150 milyon dolar olan McDonald's Türkiye cirosunun bu yıl 185 milyon dolar seviyesinde gerçekleşeceğini belirterek, 54 aydan bu yana sürekli satış artışı sağladıklarını, 5 yılda satışlarının 3,5 misli artış gösterdiğini, bu yılın ilk 6 ayında da planlarının çok üstünde seyrettiklerini, satışlarda herhangi bir durgunluk yaşamadıklarını kaydetti.

"(SATIŞ FİYATI ARTIŞLARI) BU YIL DAHA HIZLI"

Sadi Fansa, "Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'deki enflasyon yüzde 10,7, aynı süreç içerisinde McDonald's'taki menü artış oranı ise ortalama yüzde 5,2 oldu. Geçen yıl satış fiyatı artışlarımız yüzde 7,5 olmuştu. Bu yıl daha hızlı" diye konuştu.

Restoranlarında kullandıkları ürünlerin yüzde 98'ini Türkiye'den tedarik ettiklerini bildiren Fansa, 23 yerleşim merkezinde restoranlarının bulunduğunu, Gaziantep'te restoran açacaklarını, Tekirdağ'ın da planları arasında olduğunu kaydetti.

Her açılan alışveriş merkezinde yer alma gibi bir hedeflerinin bulunmadığını, başarılı olacağını düşündükleri alış veriş merkezlerinde restoran açtıklarını anlatan Fansa, hızlı servis restoranları sektörünün yüzde 90-95'inin kayıtsız olduğunu, araştırmalarına göre bu sektörün büyüklüğünün 2 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu, geçen yıl yüzde 13-15 arasında büyüme gösteren sektörde bu yıl bu rakamın yüzde 10'un altında kalacağını söyledi.

Fansa, dünya çapında her gün 52 milyon kişinin, Türkiye'de ise günde 185 bin kişinin McDonald's'ta yemek yediğine işaret ederek, Türkiye'de iş yapma maliyetinin diğer dünya ülkelerine göre "inanılmaz" pahalı, Türkiye'de bir hamburgerin ABD'ye göre yüzde 55, Big Mac menünün ise yüzde 22 daha pahalı olduğunu savundu.

"Eve Servis"in, toplam satışlarının yüzde 12'si civarında bulunduğunu anlatan Fansa, bir soru üzerine, geçen yıl yüzde 25 civarında büyüme gerçekleştirdiklerini, bu yıl için planlarının yüzde 18 civarında olmasına karşın 22-23 civarında büyüme beklediklerini kaydetti.

RESTORAN EKİP ÜYELİĞİNDEN GENEL MÜDÜRLÜK KOLTUĞUNA

McDonald's Türkiye'nin yeni Genel Müdürü Hakan Serim de bugün ulaştığı noktada, hem McDonald's'ın dünya çapındaki restoran ekip üyeliğinden yöneticiliğe yükselme geleneğinin hem de Sadi Fansa'nın önemli rolü bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Ben McDonald's'ın, çalışanlarına sunduğu sınırsız kariyer fırsatlarının bir örneğini oluşturuyorum. İngiltere'de eğitimim sırasında ekip üyesi olarak başladığım kariyerimde ulaştığım nokta aslında McDonald's için şaşırtıcı değil. McDonald's'ın üst yöneticileri de, (CEO) dahil olmak üzere bölge başkanları ve birçok üst düzey yönetici restoran ekibinin içinden geliyor. 1 Temmuz'da Türkiye'de 22. yılım, McDonald's sisteminde ise 25. yılım doluyor."

Çok sağlam temelleri olan bir şirketin yönetimini devralmanın hem memnuniyet verici hem de daha iyisini başarmak üzere teşvik edici olduğunu, yapacakları daha çok şey bulunduğunu ifade eden Serim, Türkiye'de hala birçok kişinin McDonald's'ın yüzde yüz bir Türk şirketi olduğunu bilmediğini, 3 bin 500 kişiyi istihdam ettiklerini, tedarikçileri de kattıklarında Türkiye'de 10 binden fazla kişinin istihdamına aracılık ettiklerini anlattı.

Serim, "McDonald's'ı daha da yükseklere taşıma konusunda ben ve ekibim büyük bir şevkle göreve hazırız. Şirketimiz, her zaman gerek çalışma tarzı gerek bilgi ve deneyim paylaşımı konusunda restoranlarımızın mutfaklarından başlayarak şeffaflık, doğruluk ve dürüstlük ilkelerine sıkı sıkıya bağlı bir politika izlemiştir" diye konuştu.

Verilen bilgiye göre, görev değişimi ile Sadi Fansa, şirketin yönetim kurulunda görev yapmaya devam edecek.
Hakan Serim'in, restoran ekip üyeliğinden McDonald's Türkiye genel müdürlüğüne yükselen kariyer hikayesiyle Türkiye'de bir "ilk" olduğu belirtildi.

HAKAN SERİM KİMDİR?

Dil öğrenmek ve yüksek öğrenimine devam etmek için İngiltere'ye giden Serim, Kasım 1979'da McDonald's Londra'daki Marble Arch Restoranı'nda part time ekip üyesi olarak çalışmaya başladı.

Londra McDonald's'ta geçirdiği 3 yıl süresince ekip üyeliği görevinden, ekip şefliğine, ekip eğitmenliğinden bölüm müdürlüğüne kadar yükseldi. Daha sonra Türkiye'ye dönen Serim, askerliği sırasında girdiği üniversite sınavı sonucu İTÜ Jeoloji Bölümünü kazandı.

Üniversite ikinci sınıftayken çalışma hayatına yoğunlaştı. 1986 yılında ise McDonald's'ın Türkiye'ye gelmesi üzerine ilk açılan Taksim restoranında bölüm müdürü olarak çalışmaya başladı.

Şirketin Türkiye'deki gelişmesine paralel olarak görev ve sorumlulukları genişleyen Hakan Serim, Mart 1989 yılında, restorandan merkez ofise geçerek bölge danışmanı, Kasım 1995 yılında ise operasyon müdürü oldu. 2003 yılında operasyon direktörlüğüne atanan Serim, bu arada Anadolu Üniversitesi Ekonomi Bölümünü bitirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!