Maymunla insanın gen farkı yüzde 1

Güncelleme Tarihi:

Maymunla insanın gen farkı yüzde 1
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2001 00:00


Haberin Devamı

Gen haritasını deşifre eden bilim adamlarına göre, araştırmalar evrim teorisinin babası Charles Darwin'i haklı çıkardı. İnsan genetik olarak maymunlardan sadece % 1 oranında farklı. İnsan genlerinin % 85'i ise köpeklerle aynı...

İnsanoğlu'nun en önemli buluşlarından biri sayılan insanın genetik şifresinin çözülmesiyle Darwin'in evrim teorisinin de kanıtlandığı ileri sürüldü.

İnsan Genomu Projesi'nin kurucularından olan İngiliz ekibi başkanı Sir John Sulston, konuyla ilgili Londra'da yaptığı basın toplantısında, çıkarılan gen haritalarının insan ve hayvanların DNA yapı taşları arasındaki benzerlikleri ortaya çıkardığını bildirdi.

Londra'da ve diğer kentlerde düzenlenen bütün basın toplantılarında açıklanan sonuçlara göre insan, meyve sineği genlerinin yarısını, köpek genlerinin yüzde 85'ini, şempanze genlerinin yüzde 99'unu paylaşıyor. Hatta bakterilerden bile insan DNA'sının büyük bir bölümü transfer edilmiş.

Bunun evrim teorisinin en son kanıtı olduğunu söyleyen Sir John Sulston, ‘Darwin’i doğruluyoruz... Bu, yaşamın bütünlüğüdür; doğanın parçaları birbirine sürekli olarak birleştirmesi; aynı makina parçalarıyla farklı mekanizmalar oluşturmasıdır. Austin 7 otomobilini bir Mercedes'e dönüştürebilirsiniz ama esas olarak içi aynıdır' diye konuştu.

KADIN KROMOZOMU DAHA GÜÇLÜ

Bilimadamları önemli olanın genlerin sayısı değil, bu yapı taşlarının metabolizmaya işlerlik kazandırdığı proteinler olduğunu söylüyor. Genler sayesinde saçtaki keratinden, kandaki hemoglobine kadar metabolizmanın işlemesini sağlayan proteinler üretiliyor. İnsan vucudunda tahminen 1 milyon protein bulunuyor. Şimdiki hedef işte bu protein mekanizmasının işleyişini ortaya çıkarmak. Örneğin araştırmacılar ilk adım olarak herbir genin iki ya da daha fazla protein ürettiğini buldular. Oysa uzun zamandır bir genin sadece bir protein ürettiğine inanılıyordu.

Erkekliği belirleyen kromozom olan Y kromozomunun genetik açıdan kadın kromozomu X'e oranla daha etkisiz. Y koromozomu X'e göre hem çok daha küçük, hem de çok daha basit. Y'nin evrim sürecinde hep X'in baskısında kaldığı ve bu yüzden evrimini tamamlayamadığı anlaşıldı. Bu bulgular Y koromozomunun gelişmemiş olduğunu ve kadınların evrimde daha önde olduğunu ortaya çıkardı ve erkeklerin genetik hastalık bulaştırma riskinin kadınlara oranla iki kat fazla olduğu belirlendi. Kadınların iki tane XX kromozomu olması, hastalıklara daha dayanıklı olmalarını sağlıyor. Aynı genden ikişer adet bulunduğundan, metabolizma sağlıklı olanı tercih ediyor.

GENLER IRKÇI DEĞİL

İnsanın gen haritasını açıklayan bilimadamları, birbirimizden dış görünüş olarak Marilyn Manson ile Marilyn Monroe kadar farklı olabileceğimizi ancak genetik açıdan yüzde 99 benzer olduğumuzu kaydettiler. Gen haritamızdaki 3 milyar kimyasaldan sadece 3 milyonunun insandan insana farklılık gösterdiği ortaya çıktı. Bu da ırk ayrımının bilimsel olarak anlamsızlığını kanıtlıyor.

BÜYÜK KISMI İŞE YARAMAZ

Araştırmacılar genlerle ilgili başka tuhaflıklar da buldular. Gen haritasının yüzde 75'indeki DNA yapı taşlarının çoğunun milyonlarca yıl önce işlevini tamamlamış olduğunu ve artık hiçbir işe yaramadan varlıklarını sürdürdüklerini keşfettiler.

İNSANI FAREDEN ÜSTÜN KILAN 300 GEN

Tek hücreli canlılardan insana doğru gittikçe gen sayısı artıyor. Ancak bir fareyle insan arasındaki gen farkı sadece 300. İnsanı fareden üstün kılan işte bu genler. Bilimadamları, insanı kompleks bir yaratık yapan sürecin genlerin birbiriyle etkileşimi ve ürettikleri proteinler olduğunu söylüyor.

İNSANDA 30 BİN GEN VAR

Gen haritamızdan çıkan şaşırtıcı sonuçlardan biri, insanın sanıldığından çok daha az gene sahip olması. Daha önce bazı bilimadamları insanların 100 binden daha fazla gene ihtiyacı olduğunu söylemişlerdi. Oysa sadece 30 bin gen bulundu. Sinektekinin sadece iki katı gene sahibiz ve mısırla gen sayılarımız aynı. Bundan sonra mısır yerken bunu aklımızdan çıkarmayalım.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!