Mayıs anneleri son kez yürüyor

Güncelleme Tarihi:

Mayıs anneleri son kez yürüyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2006 10:18

Arjantin'de 1976-1983 arasındaki diktatörlük rejimi boyunca çocuklarını kaybeden ve her hafta haksızlıkları protesto etmek amacıyla bir araya gelen “Mayıs Meydanı Anneleri”, dün gece Buenos Aires'te son kez geleneksel 24 saatlik yürüyüşlerine başladı.

Haberin Devamı

Yaşları 74 ile 93 arasında değişen anneler, son 24 saatlik yürüyüşe Arjantinli solcu militanlarla birlikte Cumhurbaşkanlığı'nın merkezi olan Casa Rosada'nın önünden geçti. Anneler, artık ilerleyen yaşları yüzünden “yolun sonuna kadar gidebileceklerini” düşünmediklerinden, bu yıl 25. yılını dolduran bu 24 saatlik “direniş yürüyüşlerine” son vermeye karar verdi.

“Düşmanlarının” artık Casa Rosada'da bulunduğuna da inanmayan anneler, Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Nestor Kirchner'i ”dostları” olarak görüyor. Arjantinli askerlerin taktığı adla “Mayıs Meydanı Delileri”nin başkanı Hebe de Bonafini, tamamen “silah bırakmadıklarını”, meydanda 1977'den bu yana her perşembe yaptıkları yarım saatlik yürüyüşlerine ise “son anne dayanana kadar” devam edeceklerini söyledi.

“MAYIS MEYDANI ANNELERİ”

Arjantin'de 1976 ile 1983 yılları arasındaki cunta döneminde 30 bine yakın kişi öldürüldü ya da kaybedildi. “Mayıs Meydanı Anneleri”, yıllardır kaybedilen çocukları için mücadele veriyor. Başlangıçta yalnızca on dört kadından oluşan grup, askerler tarafından kaçırıldıktan sonra bir daha haber alınamayan çocuklarını geri istiyordu. Grup, 30 Nisan 1977'de Cumhurbaşkanlığı binası önünde buluşmuş, burada yürümek ve durmak yasak olduğundan meydandaki piramidin etrafında dönüp durmaya başlamıştı. Kısa zamanda kitleselleşen grup, 1978 Futbol Dünya Kupası'nın Arjantin'de yapılmasını engellemeye dönük kampanyayla seslerini duyurma imkanı bulmuştu.

Haberin Devamı

Annelerin sayısı, 1981'deki ilk 24 saatlik yürüyüşte 70'ti, buna karşılık 300 polis görev yapıyordu. Anneler, 1982'de meydana girişleri yasaklanınca, komşu meydanda gösteri yapmıştı. “Plaza de Mayo (Mayıs Meydanı) Anneleri”, diktatörlük sonrası dönemde önemli bir ayrışmaya girdi; 1986'da Hebe de Bonafini öncülüğündeki çoğunluk “çocuklarının hayallerini gerçekleştirme” amacını benimsedi. Grup, Devrimci çevreler ve gençlik hareketiyle yakın ilişki içinde oldu.

Kuruluş amacından saptığı gerekçesiyle “Plaza de Mayo Anneleri Derneği”nden istifa eden Nora Cortinas ve birkaç arkadaşı, “Linea Fundador” (Kuruluş Çizgisi) topluluğunu oluşturdu. Her iki grup da varlığını bugüne dek korudu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!