Mayında sınır savaşı

Güncelleme Tarihi:

Mayında sınır savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2008 00:00

Suriye sınırındaki 216 bin dönümlük mayınlı toprağın temizlenmesi karşılığında 44 yıllığına yabancı şirkete devri Meclis’te kavga çıkardı. Güvenlik riski olabileceğini belirterek, "askeri dinleyelim" önerileri AKP’liler tarafından dikkate alınmayan CHP’li ve MHP’li vekiller komisyonu terk etti.

TÜRKİYE-Suriye sınırındaki 216 bin dönümlük mayınlı toprağın, 5 yıl içinde temizleyen yabancı şirkete 44 yıllığına devrini öngören tasarı TBMM Plan ve Bütçe alt komisyonunda gerilime neden oldu. Mayınlı alanın, toprakların kullanılması karşılığı değil de maddi külfeti karşılığı temizlenmesini isteyen CHP ve MHP, "askeri dinleyelim" talepleri de kabul görmeyince alt komisyon toplantısını terketti. Alt komisyon, "iki işin aynı şirkete verilmemesi" yönündeki tavsiye kararıyla çalışmasını tamamladı.

Asker de karşı

Tasarının ele alındığı ilk toplantıda, askerin "özellikle ihaleyi yabancı firmanın alması durumunda 44 yıllığına sınır bölgesinin yabancı elinde kalmasının güvenlik riski" oluşturabileceği itirazını dikkate alan alt komisyon, bu itirazlara muhalefetten de destek gelince tasarının önce Milli Savunma Komisyonu’nda görüşülmesine karar vermişti. Bu kapsamda askeri kanattan da daha detaylı bilgi alınacaktı. Ancak tali komisyon olan Milli Savunma Komisyonu içtüzük gereği 10 gün içinde tasarıyı görüşmeyince TBMM Plan ve Bütçe Alt Komisyonu yeniden toplandı.

Toprağı halka verin

Toplantıda CHP’li Gürol Ergin, "Mayının temizlenmesi maddi külfet karşılığı yapılmalı. Topraklar bölge halkına dağıtılıp devletin desteği ve gözetiminde organik tarım yaptırılmalı" görüşünü yineledi. MHP’li Mehmet Günal da "Bunu TSK’nın yapamayacağına inanmıyorum. Genelkurmay’da 2001’de bu konuyla ilgili proje ofisi oluşturulmuş. Üzerinde 4 yıl çalışılmış, teklifler alınmış. Denemeler bile yapılmış. İki işin ayrı ayrı yapılmasında maliyetin yüksek olacağına da inanmıyorum. Askeri kanattan teknik bilgi gelmezse burada görüşeceğimiz bir şey yok" dedi. AKP’li üyelerin, itirazları öneri haline getirip üst komisyona sunma teklifi de CHP ve MHP’li üyeleri ikna etmeye yetmedi. İki üye toplantıyı terketti.

Öneriyi tavsiye ettiler

Toplantıya devam eden AKP’li üyeler ise tasarıyı hükümetten gelen şekliyle benimsedi. Ancak üst komisyona "mayın temizleme bedelinin bütçeden karşılanması" yönünde tavsiye kararı aldı. Plan ve Bütçe Komisyonu, alt komisyonun bu kararını dikkate alır ve bu yönde düzenleme yaparsa mayın temizleme ihalesi, toprağı kullandırma karşılığında yapılmayacak. Ancak hükümetin bu yöndeki bir düzenlemeye sıcak bakmadığı da ifade ediliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!