Mavi yaratıklar Avrupa'yı sallıyor

Güncelleme Tarihi:

Mavi yaratıklar Avrupayı sallıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'de ‘‘Şirinler’’ adıyla bilinen küçük bilmiş yaratıklar kırk yaşına bastı. Ama Amerikalı akranları ‘‘Barbie’’ gibi yaşını hiç göstermiyor.

Şirinler’’ ile büyümüş bir kuşağın üyesi olarak, bu küçük şeyler üzerine yazmak fikrinin üstüne atladık. Biliyorsunuzdur, ormanın derinliklerinde mutlu mesut yaşayan, hiç bitmeyen sihirli bir mantarı kemirip duran bu küçük yaratıklarınhayattaki tek dertleri Büyücü Gargamel ve kedisi Azman. En önemli özelliklerinden biri de ‘‘Şirince’’ denilen garip ve komik terminolojileri ‘‘Şirinler’’ toplumunun en meşhur üyeleriyse Şirin Baba, Şirine, Akıllı Şirin, Tembel Şirin, Somurtkan Şirin, Astronot Şirin ve -sıkı durun- aralarına sonradan katılan Siyahi Şirin. Şirinler biraz ‘‘Pamuk Prenses ve 7 Cücelerin’’ prensessiz halini çağrıştırsalar da onlardan daha orijinal bir hayat sürdükleri kesin. Neredeyse bir fenomen haline gelen Şirinler çılgınlığı özellikle Avrupa kıtasını kasıp kavuruyor.

Doğdukları yer olan Brüksel'de Fransızca ‘‘Le Schtroumpf’’ olan Şirinler; İngilizce ‘‘Smurfs’’, Almanca ‘‘Schlumpf’’, Çince ‘‘Lan-Shinling’’, Macarca ‘‘Torpikek’’ ve Portekizce ‘‘Estrumpe’’ diye biliniyor. Çizgi film versiyonunun yanısıra onlarca çizgi roman albümü, yüzlerce oyuncağı, İnternet'te sitesi (http:/www.smurf.com) ve birçok ülkede müzik albümleri var. Almanya'da çıkarılan albüm neredeyse platin plak satışına ulaştı. Geçen yaz Brüksel'in ‘‘Koksijde’’ kasabasında muhteşem bir Şirinler şenliği düzenlendi. Yaklaşık 15 metre yüksekliğinde devasa Şirinler karakterleri helyumla doldurulmuş balonlar şeklinde arz-ı endam ettiler ve Brüksel halkı sokaklara döküldü. Fransa'da da Metz kasabasında bir Şirinler parkı var, adı ‘‘Walibi Schtroumpf’’. Büyücü Gargamel bu parka gelenlerden intikamını feci alıyor, 55 metre yukarıdan tıpkı bir taş gibi insanların kafasına düşüyor! Son olarak Şirinler'in yeni çizgi roman albümü ‘‘Wild Smurf’’ (Vahşi Şirin) çıktı .

Şirinler'indoğum günü memleketimizde de coşkuyla kutlanıyor. Şirinler çizgi filmi her gün gündüz kuşağında Kanal D'de. Kitap ve dergileriyse Milliyet Egmont tarafından yayımlanıyor. Önümüzdeki günlerde BMG Müzik Türkiye yerli ve yabancı hit şarkıların Şirinler tarafından yorumlandığı albümü piyasaya sürüyor. Albümde yer alacak bazı parçalar şöyle; Orman Kanununu Yazsam Yeniden (Aşkın Kanununu Yazsam Yeniden), Ah Şirin Vah Şirin (Ah Canım Vah Canım), Ay Çok Şiriniz (Aacayipsin) ve Şirineyi Görmeli (Bu Kız Beni Görmeli)...

ŞİRİNLER’İN BABASI PEYO

Şirinler asıl adı Pierrot Clifford olan ama Peyo imzasını kullanan ünlü çizerin elinde doğdu. Şirinler'i hem çizen hem yazan Peyo 1992 yılında öldü. Şirinlerse ilk defa 1959’da Peyo'nun yarattığı ‘‘La Flute a Six Trous (Smurfs!)’’ (Altı Delikli Flüt) isimli çizgi albümde figüran olarak göründüler. Bağımsızlıklarına kavuşup kendi adlarına ilk albümlerini çıkarma tarihleri 1961.

Tüm dünyada inanılmaz bir başarı kazanan Şirinleri, Peyo'nun ölümüden sonra oğlu Thierry Culliford yazıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!