Mavi sarı kırmızı çizgi yok

Güncelleme Tarihi:

Mavi sarı kırmızı çizgi yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2011 00:00

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Anayasa görüşmelerinde daha önce değiştirilen 26 maddeyi “Kırmızı çizgi” olarak göstermesi, bugün yapılacak ilk toplantıdan önce muhalefetin tepkisine neden oldu.

Haberin Devamı

Erdoğan’ın sözlerine açıklık getiren Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, “Kırmızı, mavi, sarı gibi çizgileri” olmadığını söyledi. TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in çağrısı üzerine oluşturulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu ilk toplantısını bugün yapacak. Parti temsilcileri, ilk toplantıdan önce şu mesajları verdi:

Masaya uzlaşmak için oturuyoruz
Hüseyin Çelik (AK Parti Genel Başkan Yardımcısı)
Cumhuriyetin temel nitelikleri, din ve vicdan hürriyeti, bireysel haklar, hukukun üstünlüğü elbette bunlar bizim kırmızı çizgilerimiz. Ama biz masaya kırmızı, mavi, sarı çizgiler diye oturmuyoruz. Uzlaşmak için oturuyoruz. Baştan olmazları öne sürerek işi tıkamak niyetinde değiliz.

Kırmızı çizgi lafı sulandırmak
Semih Yalçın (MHP Genel Başkan Yardımcısı)
Kırmızı çizgi lafı biraz sulanmaya başladı. MHP’nin anayasa ile bu devletin üniter yapısı ile ilgili ciddi hassasiyetleri var. Bu hassasiyetler 66’ıncı maddede de olabilir, ilk 3 maddede veya başka maddede de olabilir. Buradaki çatı üniter yapı, milli devlet formatıdır.

Haberin Devamı

BDP: Bozan taraf olmayacağız
Gültan Kışanak (BDP Genel Başkan Yardımcısı)
Biz bu sürece önkoşulsuz katılıyoruz. Türkiye’de Kürt sorununu çözmeyen bir Anayasa yeni bir Anayasa olamaz. Bizim Anayasa konusunda yaşadığımız sıkıntılar sadece 12 Eylül’de yapılan Anayasa ile başlamıyor. Biz sorumlu, özverili davranacağız. Yapıcıyız, uzlaşıcıyız, bozan taraf olmayız. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!