Mavi Marmara’dan İsrail’e Komor darbesi

Güncelleme Tarihi:

Mavi Marmara’dan İsrail’e Komor darbesi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2013 00:00

Türkiye ile İsrail Mavi Marmara sürecinde uzlaşma eksenine girmişken, Türk avukatlar konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne taşıdı. Lahey davası için Hint Okyanusu’ndaki Komorlar Birliği devletinden vekalet aldıklarını söyleyen avukatlar dün UCM savcısıyla görüştü. Soruşturma açıp açmamaya savcı karar verecek.

Haberin Devamı

İsrail ordusu, 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze’ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine uluslararası sularda baskın düzenlemiş, 9 Türk vatandaşı hayatını kaybetmişti. Kopan ikili ilişkiler, tazminat görüşmelerinin başlamasıyla normalleşme sürecine girmişti. Anlaşmanın parlamentolarca da onaylanmasıyla kurban yakınlarının Türkiye’de İsrailli yetkililer aleyhine açtığı davaların düşmesi bekleniyor.

ANKARA BAŞVURMAMIŞTI

Mavi Marmara hukuk heyetinden avukat Ramazan Arıtürk ve avukat Cihat Gökdemir ise konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) taşıdı. Başbakan Tayyip Erdoğan 2011’de bu yönde bir adım atabileceklerini söylese de Ankara, taraf olmadığı UCM’ye başvurmamıştı.
Türk avukatlar başvuru için en küçük üçüncü Afrika ülkesi olan Madagaskar yakınlarındaki ada devleti Komorlar Birliği’nden vekalet aldıklarını söylediler. UCM’nin kurucu sözleşmesi olan Roma Statüsü’nün taraflarından biri olan Komorlar, geminin bayrağını taşıması nedeniyle işlenen suçların yargılanması için başvuru yetkisine sahip.

Haberin Devamı

SAVCIYLA 1.5 SAAT GÖRÜŞME

Dün Lahey’de dava açıp açmayacağına karar verecek olan UCM savcısıyla bir buçuk saate yakın bir süre ön görüşme yapan avukat Arıtürk, “Komorlar devleti dava için bize vekalet verdi. UCM savcısına toplantıda 31 Mayıs ve devam eden günlerdeki suçlara dair tüm delilleri ve belgeleri sunduk” dedi. Başvuruda, İsrail Başbakanı ve Savunma Bakanı ile İsrailli askeri yetkililerin yargılanması talep ediliyor.

SORUŞTURMA AÇILACAK MI

UCM Savcısı Fatou Bensouda, başvuruyla ilgili ön inceleme yapılacağını ve soruşturma açılıp açılmayacağına yakında karar vereceğini duyurdu. UCM savcıları genelde şikayetleri dikkate almayıp soruşturma açmıyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan Hürriyet'e gönderilen açıklamada da "Bu bir ön prosedür. Mavi Marmara filosu geçmişte birden fazla uluslararası soruşturmanın odağı olmuştu. En önemlisi, Palmer komisyonu daha fazla soruşturmayı lüzumsuz kılmıştır" dendi. 2006’dan beri UCM’ye taraf olan Komorlar’ın İstanbul Fahri Konsolosu Sermet Hareke ise bugün Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Komorlar'ın Türk avukatlara Lahey davası için vekalet verdiğini doğruladı. Türk avukatlar bugün İstanbul’da basın toplantısı düzenleyecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!